• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Misterele Universului intre fantezii si realitate

Misterele Universului intre fantezii si realitate

7 februarie 2013
in Stiinta
A A

De la Einstein incoace, fizicienii teoreticieni si astrofizicienii au descoperit ca Universul este un subiect de studiu in care nu trebuie sa dovedesti nimic si oamenii trebuie sa te creada pe cuvant, deoarece foarte rar, aproape ca niciodata, teoriile nu pot fi dovedite printr-o demonstratie fizica. Ei sustin ca matematica este regina acestei stiinte, dar o virgula pusa eronat duce la concluzii fanteziste. Si cazuri de retractari sau reevaluari stiintifice sunt numeroase in acest infinit si de nepatruns domeniu de cercetare care este Universul.

Pe Pamant sunt mai multe enigme

Unii cercetatori sunt de parere ca Universul este un subiect intangibil pentru stiinta actuala, desi o multime de teorii, de la Big Bang la gaurile negre, au fost lansate si se asteapta reevaluarea lor. Dincolo de fotografii prelucrate pe computer, foarte spectaculoase pentru albumele de presa, nimeni nu poate dovedi existenta Big Bang-ului, singura scuza fiind ca matematica face minuni.

Fara a fi dovedite, teoriile despre Univers raman teorii nastrusnice, fanteziste, culmea, lansate de oameni de stiinta redutabili, unul dintre acestia fiind chiar Stephen Hawking. Alti cercetatori cred ca un univers mult mai fascinant decat insusi nepatrunsul Univers este universul organismului uman, de la molecula de ADN si programul existential scris in ea pana la unitatea centrala a acestui perfect mecanism, creierul. Si aici sunt inca nenumarate lucruri de descoperit, dar diferenta dintre teoriile fanteziste despre Univers si cele despre organismul uman este ca acestea din urma pot fi demonstrate prin experimente fizice.

Revenind la Univers, putem constata ca desi teoria Big Bang-ului ramane deocamdata imuabila (nimeni nu indrazneste sa produca o alta teorie, macar la fel de fantezista, chiar daca una totusi exista, si chiar mai aproape de realitate, cum este Geneza din Vechiul Testament), multe teorii sufera revizuiri. E si cazul materiei intunecate. Parerea specialistilor este impartita. Pentru unii este ceva real, pentru altii este o fantezie. Asta pentru ca deocamdata materia intunecata este unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne si ale Universului. Nu se stie ce este ea cu adevarat sau daca exista, dar, dincolo de faptul ca suna bine, cercetatorii se chinuie sa descopere o enigma pe care tot ei au creat-o. Se considera ca materia intunecata alcatuieste cam 23 la suta din masa Universului, si chiar daca nu se vede, cosmologii, fizicienii si astrofizicienii cred in acest mister. Asta a reiesit si la o intalnire din octombrie trecut la care au participat peste o suta de cercetatori.

Materia intunecata este esentiala pentru intelegerea Universului, este de parere Michael S. Turner, specialist in cosmologie si profesor la o universitate din Chicago, SUA. Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna asa: in urma cu zece ani, expertii in domeniu nu considerau materia intunecata importana. Intre timp, unii dintre ei si-au schimbat viziunea. Ei sustin ca galaxiile si alte structuri pe care le vedem in Univers sunt facute in mare parte din materie intunecata. Contra-argumentul logic pentru acest gen de afirmatii: sau nu sunt facute din materie intunecata!

Cosmologii sunt convinsi ca nimic nu are sens fara a implica existenta materiei intunecate, chiar daca aceasta este inca un mister chiar si pentru cei mai virulenti sustinatori ai acestei teorii. Exista insa si experimentele, desfasurate acum langa Geneva, la Large Hadron Collider, care ar putea oferi informatiile necesare pentru a dovedi existenta acestui tip de materie care scapa observatiei umane. Si in Italia se desfasoara un experiment numit Xenon100, care incearca sa obtina dovezi privind existenta materiei intunecate. Chiar daca materia intunecata ar exista, mai ramane sa se descopere din ce este facuta si ce procese sunt implicate in formarea ei. Pana atunci, misterul persista.

Se micsoreaza si Calea Lactee

Nu doar materia intunecata este o teorie fantezista (adica nedemonstrata fizic), ci si unele teorii legate de Calea Lactee, am putea spune Universul mai mic din care face parte si Sistemul nostru solar, una dintre miliardele de galaxii care populeaza impenetrabilul Univers, conform unor teorii din anii 1970. Revizuind date mai vechi, si ele imposibil de demonstrat, se pare ca Galaxia noastra ar putea avea o masa cu 50% mai mica! Teoria este lansata intr-un studiu recent realizat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Acest studiu nu se bazeaza pe calcule matematice, adica pe fizica teoretica, ci pe observatia ca stelele aflate la distante foarte mari fata de centrul galaxiei – distante de 260.000 pana la 490.000 de ani-lumina, se deplaseaza prin spatiu surprinzator de incet.

Masa galactica si viteza stelelor din cadrul galaxiei sunt interconectate, iar aceasta descoperire ar putea avea implicatii deosebit de importante pentru astrofizica. Explicatia este una clara, nu se stie cat de aproape de realitate si este: "Deoarece viteza stelelor este atat de mica, masa galaxiei noastre ar putea fi mult mai scazuta decat am crezut", explica coordonatorul acestui studiu, profesorul de astrofizica Alis Deason de la Universitatea California Santa Cruz. "Daca introducem in ecuatie proprietatile stelelor pe care noi le consideram statistic rezonabile, atunci masa reala a Caii Lactee ar putea fi la jumatate fata de cea pe care am luat-o initial in considerare", a mai adaugat omul de stiinta care a realizat acest studiu alaturi de Universitatea britanica Cambridge.

Calea Lactee este compusa din trei parti: o aglomerare de materie centrala (zona galactica cea mai fierbinte si cea mai activa), un disc relativ plat si un halou aproape sferic care o inconjoara. Cercetatoarea si echipa ei au examinat haloul Caii Lactee, care se extinde la distante mari fata de discul galactic cu diametrul de 100.000 de ani lumina. Ei au masurat viteza radiala a unor stele din acest halou, aflate la distante de peste 260.000 de ani lumina fata de centrul galaxiei, folosind doua instrumente diferite: Telescopul de 8,2 metri din Chile apartinand European Southern Observatory si respectiv telescopul de 4,2 metri al Observatorului William Herschel din Spania.

Rezultatul cercetarii surprinde lumea stiintifica mondiala si demonstreaza ca ceea ce stiam la un moment dat poate fi revizuit ulterior, cu alte cuvinte teoriile fanteziste sa se apropie de realitate. Sau ce putem numi realitate atunci cand vorbim despre un lucru pe care nu il putem cuprinde cu mintea, Universul.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Armata Rosie din Japonia

Urmatorul Articol

Tema: „TRENURI SI GARI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Spectacolul cunoasterii

Misterul Marelui Tumul de la Vergina

19 mai 2025

În 1977, arheologii au facut o descoperire uimitoare în timp ce efectuau...

Spectacolul cunoasterii

Lupul preistoric, readus la viata?

12 mai 2025

Oamenii de stiinta de la compania de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul...

Spectacolul cunoasterii

Misteriosul mecanism de la Antikythera

5 mai 2025

Mecanismul de la Antikythera este, fara îndoiala, unul dintre cele mai impresionante...

Urmatorul Articol

Tema: "TRENURI SI GARI"

14 februarie 1888 - Inaugurarea Ateneului Roman

Horoscopul saptamanii: 18-24 februarie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.