Spre surprinderea celor care admira traditionalismul japonez, in aceasta tara a fost infiintata, in 1971, o grupare de extrema stanga numita Armata Rosie Japoneza (ARJ). Numele de "Armata Rosie", specific celebrei forte militare a URSS, nu este deloc intamplator. Scopurile formatiunii erau: inlaturarea guvernului capitalist japonez, inlaturarea monarhiei si revolutia mondiala comunista… De aceea, fara nici o ezitare, membrii ARJ se mai autodenumeau Brigazile Internationale Antiimperialiste, Brigada Razboiului Sfant etc. Desi nu a avut o componenta masiva, actiunile criminale au atras atentia asupra acestei grupari care voia sa faca istorie.
Deturnari si atacuri cu bombe
Cu toate ca are un nume fioros, Armata Rosie Japoneza a fost condusa de o femeie, care a infiintat organizatia in 1971 si tot ea a declarat ca s-a desfiintat, dupa trei decenii, in 2001. Numele acestei femei razboinice este Fusako Shigenobu (nascuta in 1945, intr-o familie de profesori). Licentiata a Universitatii Meiji (in economie si istorie), Fusako se apropie de miscarile de stanga si in iulie 1971 devine liderul miscarii. Dar actiunile de pe taram japonez nu au avut deloc succes, pentru ca interventiile politiei au fost energice. Dupa mai multe incidente violente, Fusako pleaca din Japonia in Orientul Mijlociu, cu aproximativ 40 de membri, si se alatura Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. Practic, Armata Rosie Japoneza a fiintat in strainatate si a fost dependenta aproape total de finantele si logistica organizatiei palestiniene. Se presupune ca Fusako a trait in Liban, de unde a organizat mai multe atacuri cu bombe si mortiere asupra unor ambasade, a intiat deturnari de avioane si rapiri de persoane (asociate cu rascumparari enorme) si atacuri asupra unor cladiri ale unor corporatii japoneze importante.
Soarta liderului Fusako Shigenobu a fost urmatoarea: fosta studenta si autoarea unor carti despre "aliantele mondiale impotriva imperialismului" a fost arestata cind s-a intors in Japonia, in anul 2000. Motivul a fost folosirea de pasaport fals. Ulterior, la proces a fost acuzata de implicare intr-unul din cele mai grave acte ale Armatei Rosii Japoneze, si anume ocuparea si luarea de ostatici la ambasada Frantei din Haga (Olanda), in 1974. Atunci, dupa negocieri, banditii au primit recompensa de 300.000 de dolari si un avion cu care au zburat in Yemen si apoi in Siria. O alta actiune criminala s-a desfasurat pe aeroportul Lod-Ben Gurion din Tel Aviv (1972), cand membrii ARJ au deschis focul cu mitraliere si grenade, ucigand 26 de persoane si ranind 80. Au fost trei atacatori, singurul supravietuitor fiind Kozo Okamoto (n. 1947, student la botanica provenind dintr-o familie respectabila). El a trecut la islamism pentru a nu fi deportat in Japonia. La Kuala Lumpur (Malaiesia), ARJ a luat 50 de ostatici, teroristii obtinand eliberarea unor camarazi.
Final cu continuare
In anii '80, Armata Rosie Japoneza a inceput sa atace cu mortiere si bombe sediile unor ambasade occidentale, incercand sa intimideze si sa arate ca are forta de atac. Astfel, in Indonezia, Italia si Japonia teroristii au atacat, ucigand civili. In Japonia au atacat si temple care erau folosite drept scoli pentru copiii nevoiasi… Cu toate ca uneori paternitatea unor acte teroriste a fost pusa la indoiala, Fusako Shigenobu crede ca Armata Rosie Japoneza are un urmas, si anume "Miscarea Rentai". Actualmente, "terorista sefa" scrie poeme scurte japoneze (hai-ku) si este tratata de cancer. Ea are o fiica nascuta in Liban (1973) si pe care o numeste "Copilul revolutiei".
PAUL IOAN
Comentarii