Vi s-a intamplat vreodata sa intrati intr-o camera si sa uitati ce cautati acolo? Nu e vorba de o amnezie care sa ne induca panica, ci de un fenomen relativ firesc, generat de un mod particular prin care creierul a invatat sa gestioneze unele evenimente. O echipa de psihologi de la Universitatea Notre Dame din statul Indiana considera ca, in unele situatii, tulburarile de memorie imediata survin frecvent, chiar si la persoanele dotate cu o memorie excelenta sau care nu sunt susceptibile de a deveni victimele temutei maladii Alzheimer si ca fenomenul e foarte extins.
Situatia pe care au studiat-o s-a referit la trecerea unei persoane dintr-o incapere in alta, cu un anumit scop (de obicei, pentru a lua un anumit lucru), in momentul respectiv aceasta putand uita despre ce obiect este vorba. Cercetatorii considera ca, in momentul trecerii pragului usii, se produce un hiatus in memorie, in urma separarii din punct de vedere psihologic a doua tipuri de activitati.
Studiul a demonstrat faptul ca simplul act de a intra intr-o alta camera cu un anumit scop este suficient pentru a genera un gol de memorie. "Creierul nostru catalogheaza trecerea pragului drept incheierea unui eveniment in desfasurare, deschizand un nou "fisier", iar ceea ce faceai inainte a devenit acum o secventa de memorie care a fost deja compartimentata. Ca si in filme, creierul nostru percepe intrarea intr-o noua camera drept incheierea unei scene si inceperea alteia," a explicat psihologul Gabriel Radvansky, coordonatorul studiului.
Cercetatorii au efectuat si un alt tip de experiment in care au analizat relatia dintre memorie si diferite activitati casnice. Mai intai, au sugerat unui grup de voluntari sa ia un obiect de pe o masa si sa-l schimbe cu un altul de pe o alta masa plasata intr-o camera separata. Un al doilea grup de voluntari a efectuat aceeasi sarcina schimband intre ele obiecte aflate in aceeasi incapere.
In pofida simplitatii sarcinii, subiectii erau predispusi sa uite ce au de facut, odata ce ieseau pe usa. Acest lucru sugereaza ca usile actioneaza ca niste blocaje mentale care ne impiedica sa accesam informatiile, gandurile care ne-au marcat in prima incapere in alta parte. "Atunci cand navigam in lumea noastra, ne confruntam cu un mediu continuu si dinamic. Pentru a procesa eficient ceea ce se intampla in acest mediu, avem tendinta sa segmentam perceptiile pe care le avem", a mai precizat Radvansky.
Studiul va fi continuat de neurologi pentru a se afla ce zone ale creierului sunt activate in astfel de situatii.
DORIN MARAN
Comentarii