"Operatiunea Condorul" a fost o vasta campanie de represiune politica din mai multe tari din America de Sud, coordonata de serviciile secrete si soldata cu peste 60 de mii de victime. Rapirile, tortura si asasinatele opozantilor dictaturilor de dreapta din Chile, Argentina, Uruguai, Paraguai, Bolivia si Brazilia au fost practicate sub "umbrela Condorului", iar Ecuador si Peru au jucat un rol periferic. Desfasurata oficial intre 1975 si 1983, ampla epurare politica dusa impotriva fortelor de stanga a fost cunoscuta de SUA, care au si declasificat documente in acest sens. Si in Franta s-au stiut atrocitatile, pe vremea presedintelui Valéry Giscard d'Estaing.
"Zborurile mortii" si "Linistea"
In noiembrie 1975, lideri militari ai serviciilor secrete din Argentina, Bolivia, Paraguai, Uruguai si Chile s-au intalnit la Santiago de Chile pentru a pune la cale Planul Condor. Scopul declarat era "eliminarea subversiunilor marxiste" pentru consolidarea dictaturilor de dreapta. Dar colaborarea informativa antimarxista incepuse mai demult. Oficial rolul Condorului era de a anihila actiunile teroriste ale unor organizatii de guerila precum Tupamaros din Uruguai si Montoneros din Argentina. Principalele servicii secrete implicate erau DINA (din Chile) si SIDE (Argentina). Pentru a ne face o idee despre amploarea actiunilor criminale, cu multe ramificatii violente in tarile enumerate, sa amintim ca statisticile au aratat ca au existat peste 50 de mii de persoane ucise, peste 30 de mii "incapacitate" (in special martori incomozi) si 400 de mii incarcerate. In realitate, numarul victimelor poate fi mult mai mare, si asta din cauza unor actiuni de tip "Zborurile mortii", "Linistea" si "Razboiul murdar". Trebuie spus si ca persoanele politice exilate din cauza terorii din tarile lor erau urmarite peste hotare, asa cum a fost si cazul fostului presedinte brazilian Joao Goulart. Mai trebuie subliniat ca scoaterea la iveala a ororilor din cuibul Condorului (terorism de stat) a fost intamplatoare. Judecatorul Jose Fernandez a descoperit in Paraguai, in 1992, o uriasa arhiva "condoriana", cautand date despre un detinut politic. Informatiile au ajuns treptat in presa si s-a trecut la arestari.
"Zborurile mortii" erau operatiuni de stergere a urmelor victimelor, in cadrul "Razboiului murdar" din Argentina – atestate cu martori participanti. Cadavrele victimelor erau luate cu avioane si elicoptere si aruncate in oceanul Atlantic. Operatiunea "Liniste" din Chile a reprezentat impiedicarea martorilor incomozi de a se prezenta in justitie. De multe ori, agentii secreti urmareau intreaga familie a vreunui politician si executau rapiri, tortura si santaj sau crima. Pe lista colaboratorilor la astfel de actiuni s-a aflat si criminalul de razboi nazist Klaus Barbie.
Judecarea criminalilor
Dupa anul 1983, cand oficial s-au incheiat actiunile de tip Condor, au aparut mai multe organizatii umanitare care au cerut urmarirea in justitie a criminalilor (in primul rand a sefilor serviciilor secrete implicate). Una dintre acestea era condusa de scriitorul argentinian Ernesto Sabato (decedat in 2011). Alte ample miscari au fost cele ale "Mamelor disperate", ai caror copii fusesera rapiti si nu se mai stia nimic despre ei. Fostul presdinte al statului Chile, Augusto Pinochet (mort in 2006) a fost arestat in 1998, sub mai multe acuzatii de complicitate la crime. Mai multe carti cu dezvaluiri ingrozitoare au aparut in Franta, SUA etc., in care se afirma ca despre Condor se stia si in Europa, de la refugiatii din acea perioada. Dar, in pofida reactiilor internationale, s-a constatat ca, dupa arestarea si condamnarea unor faptasi, au intervenit gratieri greu de explicat opiniei publice. S-a dezvaluit si ca legaturile dintre agentiile secrete s-au facut pe baza instalatiilor americane de telecomunicatii din zona canalului Panama.
PAUL IOAN
Comentarii