O echipa de cercetatori americani de la Universitatea din Boston a prezentat in cadrul unei conferinte de presa un mic aparat asemanator cu o pompa cu insulina, capabil sa regleze nivelul glicemiei. Aparatul injecteaza hormoni in corpul pacientului, fiind controlat de un minicalculator, tinta sa fiind diabetul de tip 1. De cateva decenii, cercetarea medicala incearca sa puna la punct un aparat care sa indeplineasca functiile pancreasului de reglare a glicemiei (a continutului de zahar in sange), un parametru-cheie al vietii. In cazul hipoglicemiei, celulele isi epuizeaza rezervele de glucoza, carburantul lor. Sincopa poate surveni rapid in acest caz. In cazul hiperglicemiei, nu e afectata sanatatea pe termen scurt. Pe termen lung, insa, afectiunile asupra rinichilor, inimii, retinei, sistemului nervos etc. pot fi dramatice.
Natura a pus la punct un sistem sofisticat si extrem de eficace
In interiorul pancreasului exista celule specializate in producerea a doi hormoni, insulina si glucagonul, care se raspandesc in sange, cantitatea lor fiind mai mare sau mai mica, in functie de nivelul zaharului din sange. Insulina da tuturor celulelor din organism ordinul de a stoca glucoza recuperata din sange. Insulina scade, asadar, glicemia. Glucagonul in schimb, da un ordin opus, obligand celulele sa se elibereze de glucoza, care va fi raspandita in sange, facand sa creasca glicemia.
Exista o serie de maladii care pot perturba acest joc al modularii glicemiei, provocand diabetul. In acest caz, din motive necunoscute, sistemul imunitar ataca celulele pancreatice care produc insulina (celulele beta). Acum, glicemia nu mai este reglata. Dupa mese, nivelul acesteia creste imediat si apoi scade. Este vorba despre diabetul de tip 1, insulino-dependent. (Boala poate aparea la orice varsta.) Pentru a o contracara, e nevoie sa se injecteze insulina de cateva ori pe zi pentru a evita hiperglicemia. Exista insa riscul de a scadea nivelul de zahar prea mult. Pentru a se evita hipoglicemia, se impune masurarea glicemiei de cateva ori pe zi pentru a se ajunge la o gestionare corecta a acestei reglari, dozele de insulina variind de la o persoana la alta.
Pana acum, nici o incercare de a crea un pancreas artificial, capabil sa functioneze automatic, nu a reusit. S-au produs doar pompe cu insulina, purtate sub haine si legate la un cateter introdus intr-o vena. Pompa injecteaza regulat acest hormon dupa un nivel de baza determinat, iar dupa mese injecteaza o supradoza. Programarea acestor perfuzii e manuala, corelata cu masurarea glicemiei de cateva ori pe zi.
Echipa de cercetatori americani a incercat sa rezolve aceasta problema complicata si stresanta, pe baza unui program informatic si, evident, pe testele de rigoare. Initial, cercetatorii au instalat in vena unui cobai un captator care masoara nivelul glicemiei in mod continuu sau regulat. Primul obiectiv a fost acela de a reduce riscul hipoglicemiei prin introducerea glucagonului. Pe baza stabilirii unui bun algoritm, totul a putut fi tinut sub control.
Nu suntem egali in fata insulinei
Dupa experientele facute pe animale a venit randul subiectilor umani. Primele incercari, facute la Massachusetts General Hospital, au vizat 11 persoane adulte suferind de diabet de tip 1 care au fost supuse acestui experiment timp de 27 de ore. S-a constatat ca la sase dintre ele glicemia a ramas in limite normale. La cinci persoane, insa, s-a constatat o usoara hipoglicemie. S-a mai observat, de pilda, ca in cazul a cinci persoane, cantitatea de insulina era mai mica in raport cu cea a celorlalte persoane. Ce se intamplase? Insulina disparea din sange mai rapid sau mai lent. In cazul persoanelor la care insulina se degradeaza mai lent, aceasta actioneaza mai multa vreme aceeasi doza producand o scadere mai accentuata a glicemiei. Desi mecanismul de reglare a glicemiei nu poate fi la fel de performant in cazul tuturor pacientilor, aparatul ramane deocamdata cea mai buna solutie in gestionarea glicemiei, inlocuind cu succes pompa manuala.
DORIN MARAN
Comentarii