Istoria stelelor, in direct
O oglinda cu diametrul de 100 m va privi în curând spre stele
Mai mare decât un teren de fotbal
Noul telescop proiectat de European Southern Observatory (ESO) în desertul Atacama din Chile! OWL – de la Over Whelmingly Large (coplesitor de mare!) va fi de 10 ori mai mare decât orice telescop în functiune astazi. Ca si pasarea al carei nume îl poarta, bufnita (in engleza, owl), el va oferi astronomilor, prin tehnica extrem de moderna de constructie, posibilitatea de a patrunde în zone ale cerului niciodata explorate.
Istoria stelelor, in direct
O oglinda cu diametrul de 100 m va privi în curând spre stele
Mai mare decât un teren de fotbal
Noul telescop proiectat de European Southern Observatory (ESO) în desertul Atacama din Chile! OWL – de la Over Whelmingly Large (coplesitor de mare!) va fi de 10 ori mai mare decât orice telescop în functiune astazi. Ca si pasarea al carei nume îl poarta, bufnita (in engleza, owl), el va oferi astronomilor, prin tehnica extrem de moderna de constructie, posibilitatea de a patrunde în zone ale cerului niciodata explorate. Realizând din fragmente o oglinda de 100 m, vom putea vedea obiecte cu dimensiunea de doar o milisecunda de arc! (de 1,8 milioane de ori mai mici decât imaginea Lunii pline pe cer!). Ceea ce va permite sa vedem inclusiv cum se nasc galaxiile. „Vom avea acces la obiecte mult mai slab luminoase si mai îndepartate decât orice putem vedea astazi” spune Marc Postman, astronom al Institutului pentru Telescopul Spatial, care opereaza celebrul telescop Hubble. Astronomii spera astfel ca vom putea studia „în direct” cele mai vechi galaxii de pe cer, poate chiar pe cele care s-au format primele din golurile Universului! Telescoapele de 10 m de astazi nu sunt suficiente pentru a încerca asa ceva, si nici chiar generatiile de 20, 25 si chiar 50 m care se afla în constructie. Alte „obiective” pentru OWL le reprezinta supernovele si mai ales observarea planetelor din afara Sistemului Solar, cautându-le pe cele capabile sa gazduiasca viata.
Specialistii sunt de parere însa ca asemenea instrumente îsi dovedesc valoarea în observatii astronomice la care înca nici nu ne gândim. „Saltul” la o oglinda de 100 m este unul urias în întreaga istorie a evolutiei telescopului, facând ca fostii „regi” de la Mount Wilson (2,5 m) sau Palomar (5 m) sa para acum niste… pitici. Dar si grijile sunt… pe masura! Caci la o simpla modificare a pozitiei oglinzii, telescopul se poate prabusi sub propria greutate iar gravitatia poate deforma în mod fatal oglinda! Astronomii sunt însa optimisti si, daca problema miliardului de dolari cât este estimat costul se va rezolva printr-un parteneriat international, se spera ca oglinda „sa ajunga” la 45 m în 2012, 70 m în 2013 si la proiectii de 100 m în 2014. „Marginile Universului” sunt înca foarte departe si mai sunt înca multe pagini de stiinta care asteapta sa fie scrise. Megascoapele – termenul care începe sa-l înlocuiasca pe cel de telescop în cazul unor instalatii de talia lui OWL – vor permite lucruri la care nici macar nu visam astazi, cum ar fi sa observam zona din jurul gaurilor negre unde se acumuleaza pentru un timp materia atrasa pe drumul fara întoarcere spre pieire, si chiar exoplanetele care într-o zi vor putea deveni un loc de refugiu pentru pamânteni…
Kiribati, prima tara de pe Pamânt care intra în noul an
Când Soarele va apune în seara zilei de 31 decembrie a acestui...
Comentarii