Roboguard este un nume cu care, vrem – nu vrem, se pare ca va trebui sa ne obisnuim în anii care vin. Consecinta logica a formidabilului tandem pe care stiinta si tehnologia l-au realizat în secolul 20, noul bodyguard al mileniului care începe va lua linia de ochire cu un laser si va trage doar.
Roboguard este un nume cu care, vrem – nu vrem, se pare ca va trebui sa ne obisnuim în anii care vin. Consecinta logica a formidabilului tandem pe care stiinta si tehnologia l-au realizat în secolul 20, noul bodyguard al mileniului care începe va lua linia de ochire cu un laser si va trage doar… ducându-si mâna la buzunar. Cel putin asa pare a arata prototipul pus la punct în… Thailanda, mai precis la King Mongkut’s Institute of Technology din Bangkok. Robotul are o pusca si o videocamera cu telecomanda, care permite controlul asupra functionarii sale. Noua realizare a fost prezentata de catre creatorul sau, Pitikhate Sooraksa, într-un interviu acordat revistei americane „New Scientist”, cu specificarea ca el poate „lucra” în doua moduri:
Manual sau automat
În primul caz, Roboguard poate fi controlat – si deci comandat – folosind tastatura unui calculator. Ca atare, poate fi comandat prin Internet de oriunde s-ar afla „stapânul” sau! Poate trage la întâmplare? Nu, spun proiectantii sai, pentru ca este nevoie pentru aceasta de introducerea unei parole, a unui cod. Dar aceasta se întâmpla doar în cazul comenzii manuale. Daca este progrmat „pe automat”, atunci nimeni nu-l poate opri sa traga atunci când el considera ca trebuie sa o faca! Este suficient ca senzorii sai infrarosii sa-i semnaleze „ceva” dubios, si el trage.
Si daca va ucide un om? Iata o posibilitate care nu poate fi înlaturata. Fiind în joc viata umana, precizia constructiei si functionarii sale trebuie sa fie desavârsita. Ca sa nu mai vorbim de consecintele potential fatale ale unor întârzieri ale conexiunilor pe Internet. Va fi suficient ca programarea sa sa-i permita sa traga daca ordinul de anulare nu vine în urmatoarele 5-6 minute, de exemplu, si Roboguard va ucide, ramânând de altfel „perfect satisfacut” ca… si-a îndeplinit misiunea.
Emotia S.F.
Ce sa mai vorbim de puternica emotie generata, printre oamenii obisnuiti, de imensa cantitate de literatura S.F., unde exista întreaga plaja a posibilitatilor, de la revolta robotilor imaginata de Karel Capek înca din anii 1920, pâna la protectoarele si linistitoarele legi ale robotilor imaginate de Isaac Asimov, legi menite sa interzica pur si simplu unui robot sa faca rau vreunei fiinte umane. Deocamdata Roboguard este doar în faza experimentala. Mai mult, versiunea în care l-a realizat Sooraksa este una statica: Roboguard înca nu se misca.
Ce se va întâmpla însa când se va mari presiunea armatei si cea a companiilor private de paza? Se vor abtine oare oamenii sa fie paziti de un gardian confectionat din metal? Si vor scapa de teroarea gândului ca poate cineva, undeva departe, îi va cere lui Roboguard sa ucida?
O sopârla poate detecta tumorile pancreatice
Sopârlele uriase Gila sunt reptile veninoase, care traiesc în America de Nord,...
Comentarii