Vreme de secole, Siberia a reprezentat un veritabil „corn al abundentei”, ale carui bogatii de suprafata si subterane au fost exploatate intensiv, asigurand Rusiei statutul de superputere inca din epoca tarilor. Dar nici macar resursele Siberiei nu sunt vesnice si, intelegand ca acestea se vor epuiza in curand, rusii vor sa exploateze acum subsolul lunar…
Combustibilul viitorului
Ei nu fac un secret din planurile de cucerire a Lunii, actiune care ar reinvia gloria apusa a erei spatiale sovietice. Si de asta data, nimic nu pare sa-i mai dea inapoi de la cucerirea astrului noptii, cu atat mai mult, cu cat miza este imensa: zacamintele existente in adancurile satelitului natural al Terrei ar putea asigura necesarul energetic al omenirii pentru mai bine de o mie de ani! Nicolai Sevastianov, conducatorul uriasei Corporatii Spatiale Energia, a declarat recent ca intentioneaza sa construiasca in mai putin de un deceniu o baza permanenta pe Luna si sa inceapa exploatarea de heliu 3, un izotop foarte cautat, prin 2020. Izotopul respectiv va putea fi utilizat drept materie prima pentru punerea in functiune a centralelor termo-nucleare si este deja considerat drept „un combustibil al viitorului”.
O suta de mineri vor intra in „sut”
In vreme ce americanii, confruntati si cu recentele dezastre spatiale, stau in expectativa, multumindu-se deocamdata sa se impuna cat mai mult pe piata petrolului, rusii par decisi sa colonizeze Luna. Concernul condus de Sevastianov este decis sa investeasca in acest proiect temerar sute de milioane de dolari. Noua statie spatiala rusa Klipper va juca un rol esential, urmand a fi folosita drept cargou pentru transportul izotopului de heliu, care va fi exploatat din subsolul astrului noptii cu ajutorul unor „buldozere lunare”. „Rezervele de hidrocarburi de pe Terra se vor epuiza, in ritmul de consum actual, in cel mult un secol. Rezervele de heliu 3 de care dispunem aici sunt foarte putine. In schimb, pe Luna exista intre un milion si 500 de milioane de tone din acest material, spune industriasul rus, care considera ca „zece tone de heliu 3 vor fi suficiente pentru a asigura necesitatile energetice ale intregii Rusii, pe timp de un an.” Interesul pentru izotopul lunar este cu atat mai mare, cu cat acesta nu este radioactiv, deci accidente precum cel de la Cernobil sunt imposibile. Expertii spatiali rusi apreciaza ca pe baza lunara vor putea lucra pentru inceput echipe de pana la o suta de „mineri”, care se vor schimba la cateva saptamani, metoda practicata si in cadrul Statiei Spatiale Internationale. Mai departe, in cazul in care minerii selenari rusi chiar vor trece la treaba, va trebui – fara indoiala – sa ne asteptam totusi la o reactie pe masura a americanilor si – de ce nu? – a chinezilor. Totul este ca din confruntarea economico-spatiala a celor trei colosi terestri sa nu rezulte tensiuni capabile sa ameninte insasi planeta.
Comentarii