Unul dintre cele mai des auzite motive de nemultumire ale sotilor si sotiilor se refera la faptul ca partenerul de viata sforaie noaptea. Un sforait moderat nu ar fi o problema, intrucât el reprezinta o chestiune fiziologica, accentuata odata cu inaintarea in vârsta. Dar se intâmpla uneori ca sforaitul sa fie mai puternic decât motorul unui tractor, facând imposibil somnul nu doar pentru cel sau cea cu care „sforaiciosul” imparte patul, ci si pentru vecini. Mai grav e faptul ca adesea, sforaitul este doar un simptom al apneei, o suferinta care, netratata, poate deveni extrem de grava. O inventie de ultima ora ar putea da, apreciaza specialistii, „lovitura fatala” sforaitului…
Inamicul din somn
La ora actuala, milioane de oameni sufera de apnee, caile lor aeriene fiind blocate, in mai mica sau mai mare masura, pe timpul somnului. Studiind problema, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca apneea este provocata de relaxarea muschilor din zona gâtului, muschi care, in stare de veghe, mentin deschise caile aeriene. Ca urmare, tesuturile musculare obtureaza trecerea aerului, declansând apneea. Atunci când obturarea este incompleta, se produce sforaitul, dar atunci când orificiul respirator se blocheaza complet apare apneea si respiratia subiectilor se poate opri pâna la 10 secunde.
Aceasta lipsa de aer alarmeaza creierul, care transmite un semnal ce determina muschii sa se contracte brusc si sa deschida traheea, permitind reluarea respiratiei si uneori declansând trezirea din somn. Dar, dupa ce subiectul adoarme iarasi, procesul se reia, ciclul putându-se repeta de sute de ori pe noapte, ruinând somnul. Netratata, apneea duce la boli cardiace, infarct si hipertensiune, dar si la depresie. La ora actuala pentru combaterea apneei se foloseste un dispozitiv numit CPAP (continuous positive airway pressure), de fapt o masca aplicata peste gura si nas care trimite in mod continuu un flux de aer in gât, pentru a mentine caile aeriene deschise. Dar, desi asemenea dispozitive pot fi eficiente, pâna la 40% dintre oamenii care le poarta le considera extrem de disconfortabile.
Dispozitivul reduce la jumatate numarul episoadelor de apnee
La ei s-au gândit specialistii firmei americane Apnex atunci când au inventat o noua metoda care, sustin ei, va pune capat definitiv cosmarului sforaitului si implicit apneei. Tratamentul vizeaza nervul hipoglosal, care controleaza un muschi al limbii numit genioglossus – muschiul care colapseaza pe perioada apneei. Stimulat, cu ajutorul unor impulsuri electrice, nervul hipoglosal intareste muschiul mentionat, stopând colapsul. Sistemul, implantat in conditii de anestezie generala, consta intr-un neurostimulator de marimea unui card, senzori care analizeaza permanent nivelul respiratiei si o sonda de stimulare. In cursul unei proceduri chirurgicale ce dureaza doua ore, neurostimulatorul este implantat sub clavicula, iar sonda de stimulare ajunge, pe sub piele, pâna la nervul hipoglosal, sub oasele maxilarului.
Senzorii, de asemenea atasati la neurostimulator, sunt implantati sub piele, in zona pieptului, pentru a monitoriza permanent respiratia pacientului, astfel incât impulsurile electrice sa fie trimise la nerv in mod corespunzator, in functie de cerinte. Sistemul poate fi oprit pe timpul zilei, printr-o simpla apasare pe buton. Primele rezultate au fost mai mult decât incurajatoare: la trei luni de la implant, la cei 12 voluntari alesi pentru studiu s-a remarcat o scadere cu 56% a numarul de episoade apneice pe timpul noptii, pacientii tinând aparatele in functiune intre 6 si 8 ore. „Acest lucru demonstreaza beneficiile potentiale pe care sistemul le aduce pacientilor care nu tolereaza CPAP”, spune Peter Eastwood, de la Institutul Australian pentru Tulburari ale Somnului, unde aparatul a fost testat.
GABRIEL TUDOR
Comentarii