Kublai a fost al cincilea Mare Han al Imperiului Mongol si intemeietor al dinastiei Yuan din China. Al doilea fiu al lui Tolui si nepot al lui Genghis Han, el a ramas orfan de tata la 16 ani, fiindu-i incredintata conducerea provinciei Hebei. Iubitor de cultura, el a facut o adevarata pasiune pentru civilizatia chineza si l-a invitat la curtea sa pe un intelept chinez, Haiyn, care l-a initiat in filosofia budista, dar si pe matematicianul chinez Zhao Bi. In1251, fratele mai mare al lui Kublai, Mongke, a devenit han al Imperiului Mongol, iar Kublai a preluat carmuirea Chinei. Bun gospodar si administrator, el a reusit sa dezvolte agricultura si comertul si in acelasi timp sa castige admiratia marilor aristocrati chinezi, fapt determinant in faurirea ulterioara a dinastiei Yuan.
In 1258 fratele lui l-a convocat, pentru o expeditie de pedepsire in provincia Sichian, dar inainte ca razboiul sa izbucneasca, Mongke a murit, iar cel mai mic dintre frati, Ariq Boke, s-a proclamat Mare Han, spre nemultumirea lui Kublai. Adunandu-si suporterii, acesta a organizat si el un kurultai – conciliu – in 1260, fiind ales Mare Han. A urmat un sangeros razboi civil, din care Kublai a iesit invingator, impunandu-se ca stapan absolut peste o mare parte a Asiei. Realizarile sale in domeniul administratiei si justitiei au fost remarcabile, hanul bizuindu-se foarte mult pe o patura numeroasa de functionari civili chinezi si pe liderii militari mongoli, carora insa
le-a ingradit atributiile, de teama izbucnirii unor rebeliuni.
Sub regimul sau au avut loc primele contacte diplomatice ale Imperiului Mongol cu Europa crestina, dar Kublai s-a bazat in egala masura pe forta armelor, cucerind o serie de teritorii in Asia, fara insa a reusi sa ocupe si Japonia, invazia acestei tari fiind zadarnicita de legendarul „vant divin” – kamikadze. In 1271, Kublai s-a proclamat imparat al Chinei. Moartea, in 1285, a succesorului desemnat la tron, Chingen-Timur, a constituit o lovitura din care nu-si va reveni si, noua ani mai tarziu, bolnav de guta si dezgustat de viata, Kublai Han a murit, pe 18 februarie 1294.
GABRIEL TUDOR
Comentarii