De cand, in urma cu cateva decenii, fizicianul american Luis Alvarez facea senzatie, emitand ipoteza ca dinozaurii au disparut de pe Pamant in urma prabusirii unui meteorit de proportii gigantice, comunitatea stiintifica este ingrozita de posibilitatea repetarii unei asemenea catastrofe. Dar nu doar meteoritii sau cometele ar putea distruge Terra, ci si alte amenintari venite din imensitatea cosmosului, de pilda o „bomba cu ceas” numita, in limbaj astronomic, WR104.
Situat la o distanta de „doar” 8000 ani-lumina de Pamant, acest sistem solar binar din constelatia Sagetatorului este deosebit de instabil, fiind pe cale sa se auto-distruga, fenomen ce ar putea declansa o explozie de proportii apocaliptice. Expertii sustin ca, atunci cand una dintre stelele sistemului va exploda, va declansa un urias jet de radiatii gamma, devastand totul in jur. Totusi, pericolul nu este atat de iminent pe cat pare, intrucat jetul ar putea ocoli Pamantul si, oricum, cataclismul se va produce peste cateva zeci de mii de ani.
Luminozitatea stelei s-a intensificat in ultima vreme
Cel ce a atras atentia asupra acestui pericol a fost astronomul australian dr. Peter Tuthill, care a descoperit sistemul solar WR 104 in anul 2000. Tuthill a calculat ca Pamantul se afla chiar pe axa sistemului – o pozitie potential periculoasa in eventualitatea ca una dintre stelele sale va exploda. „Uneori supernovele, precum cea care va distruge sistemul solar WR 104 isi focalizeaza energia intr-un fascicul ingust de radiatii gamma extrem de distructive, de-a lungul axei sistemului. Daca o asemenea explozie se declanseaza, ar fi bine sa nu se aflam in calea sa. Din fericire avem mii de ani la dispozitie pentru a gasi o rezolvare problemei”, spune savantul de la Antipozi.
Sistemul WR 104 este compus dintr-o stea masiva de tip OB, care are drept insotitoare o stea mai mica, de tip Wolf-Rayet. Interactiunea dintre vanturile lor solare produce o miscare turbionara care o face sa para, pe telescoapele astronomilor de pe Terra, o imensa spirala. Steaua cea mai mare, OB, va exploda intr-o zi, sub forma unei supernove care insa nu va reprezenta, pentru noi decat aparitia unei lumini stralucitoare pe cer. In schimb, steaua Wolf Rayet, masiva si luminoasa, este pe punctul de a exploda si ea va declansa o degajare de raze gamma fara precedent.
Astronomul australian avertizeaza ca aceste stele produc un tip special de supernove, caci atunci cand ele explodeaza, nucleul lor intra in colaps, formand o gaura neagra iar straturile exterioare sunt ejectate, cu o forta formidabila, in jur. Din cauza coliziunilor extrem de puternice, doua jeturi erup din stea; compuse in principal din raze gamma, aceste jeturi pot avea o incarcatura energetica mai mare decat cea eliberata de Soare pe tot parcursul existentei sale!
Tuthill studiaza constant aceasta „stea a mortii”, cum a numit-o presa internationala, de la telescopul Keck, din Hawaii, fiind la curent cu toate evolutiile ce au loc pe ea. Intensificarea luminozitatii WR 104 i-a alarmat, recent, pe multi astronomi occidentali, dar Tuthill tine sa linisteasca opinia publica, sustinand ca acest fenomen nu inseamna neaparat ca steaua ar fi explodat: „Stelele de tipul Wolf Rayet sunt cunoscute pentru stralucirea lor extrem de variabila. Nu vom stii daca steaua a explodat si daca jeturile de raze gamma ucigatoare se indreapta deja spre Terra decat peste cativa ani, daca intensitatea ei luminoasa se va mentine. Oricum, nu exista nici un pericol pentru generatia noastra, caci pentru ca o supernova sa ne afecteze direct ea ar trebui sa se afle la o distanta de cel mult 25 ani-lumina de Soare, or WR 104 este mult mai indepartata. Totusi, asta nu inseamna ca viitorul planetei n-ar fi primejduit!”
GABRIEL TUDOR
Comentarii