Cu exceptia creationistilor inversunati, astazi toata lumea recunoaste ca Homo sapiens sapiens se trage din maimuta, fiind ultima veriga a unui vast lant evolutiv, care a aparut in urma cu miliarde de ani, odata cu primele organisme unicelulare. Pana de curand se credea ca tetrapodele ar fi fost primele fiinte inzestrate cu membre inferioare si superioare similare celor ale mamiferelor moderne. O descoperire de ultima ora demonstreaza insa ca in aceasta privinta savantii s-au inselat si stramosul direct al omului ar putea fi un peste care avea „degete”!
Privind imaginea alaturata, nimanui nu i-ar placea sa se compare cu „monstrul” desenat in ea. Si totusi, aceasta creatura demna de filmele horror este stramosul tuturor oamenilor, caci dorinta ei de a parasi mediul acvatic si a se tari pe uscat va ajuta sa tineti in maini acest ziar: oscioarele existente in aripioarele „monstrului” au evoluat devenind degetele noastre de azi…
Panderichthys – o specie perfect adaptata la mediu
Ideea ca degetele vertebratelor terestre au aparut din oasele existente in aripioarele pestilor nu este noua dar cazuse in desuetudine, in ultimii ani, paleontologii sugerand in schimb ca degetele s-au dezvoltat pur si simplu ca o „noutate evolutionara”. Acum insa, descoperirea unei fosile perfect conservata din specia Panderichthys, o bizara creatura ce popula Terra in urma cu circa 380 milioane de ani, i-a facut sa se razgandeasca: aceasta avea deja, in aripioare, diviziunile care vor evolua in degetele membrelor inferioare si superioare.
Fosilele respective au fost studiate, vreme de cateva saptamani, de catre dr Catherine Boisvert si de colegii sai de la Universitatea Uppsala, cu ajutorul razelor X si al scanarilor efectuate pe computer. „Descoperirea aceasta denota clar ca aparitia degetelor nu a fost doar un accident fericit, in cadrul evolutiei speciilor. Asadar, se poate spune ca oasele degetelor aparusera deja cu 15 milioane de ani mai devreme decat se credea in prezent, nu la tetrapode ci la stramosii pestilor.
Necesitatea de adaptare la regiunile mlastinoase si ulterior la pamantul ferm a fost aceea care a dus la o trecere graduala, prin selectie naturala, de la aripioarele de peste la membre cu articulatii, capabile sa suporte greutatea corporala pe uscat.” Studiul a relevat ca degete rudimentare existau deja in interiorul aripioarelor pestelui Panderichthys, care vietuia in apele putin adanci din preajma tarmurilor.
Primele fosile de Panderichthys au fost descoperite in 1990 dar ele erau atat de incastrate in straturile de argila incat s-au dovedit imposibil de studiat. Ulterior au fost descoperite exemplare mai usor de analizat si scanarea tomografica a relevat existenta a patru oase scurte, in interiorul aripioarelor pestelui. „A fost piesa cheie a acestui puzzle, care confirma ca degetele rudimentare erau deja prezente la stramosii tetrapodelor”, spune coautorul studiului, Per Ahlberg.
In studiul publicat in revista Nature, cercetatorii sugereaza ca aceste degete primitive l-ar fi ajutat pe Panderichtthys sa navigheze mai usor intr-un mediu namolos, sprijinindu-se pe ele, in loc sa mai inoate.” Probabil ca acesti pesti foloseau aripioarele frontale ca suport, pentru a putea sa iasa din apa si sa caute, din priviri, hrana. Cu timpul, solutia s-a dovedit viabila si pestii acestia au parasit pentru totdeauna mediul marin. Lungul drum spre om incepuse…
GABRIEL TUDOR
Comentarii