Stirea a fost transmisa prima oara de cotidianul britanic The Times, miercuri 6 septembrie. Cu gândul probabil la adevarata inflatie de filme si seriale apocaliptice, poate ca unii vor fi crezut ca nu este vorba decât de înca o „lovitura” publicitara.
Stirea a fost transmisa prima oara de cotidianul britanic The Times, miercuri 6 septembrie. Cu gândul probabil la adevarata inflatie de filme si seriale apocaliptice, poate ca unii vor fi crezut ca nu este vorba decât de înca o „lovitura” publicitara. Si totusi lucrurile s-au întâmplat în realitate! Confirmarea a venit de la cercetatorii marelui observator astronomic de la Arecibo, Porto Rico: un asteroid cu lungimea de 500 m a trecut… „la doua degete” de Terra!
Botezat 2000 QW7 de catre astronomii de la Arecibo, asteroidul a fost observat de ei tocmai când „radea” Pamântul, la 1 septembrie anul acesta. De unde venea? Dintr-o zona plasata între Marte si Jupiter, ajungând la noi dupa ce parcursese o traiectorie de 3,84 milioane de kilometri, adica de peste 12 ori distanta de la Pamânt la Luna, dar o distanta care la nivelul Cosmosului este insignifianta.
„Straniu este ca nu l-am vazut mai înainte” spune Eleanor Helin, cercetatorul-sef al echipei NASA de monitorizare a asteroizilor (NEAT), echipa care îsi efectueaza observatiile de la baza de cercetare din insula Maui, Hawaii. Pentru ca imediat sa adauge: „este atât de luminos, încât astronomii îl vor putea observa pâna la sfârsitul anului”.
Ce – sau mai bine zis, cât – rau ar fi putut face asteroidul? Ei bine, nu ar fi fost atât de dezastruos ca asteroidul de 11 km care acum 65 de milioane de ani a lovit peninsula Yucatan si a dus la disparitia dinozaurilor si a unui sfert din toate speciile care traiau la ora aceea pe Pamânt, dar cu un imapct oricum mai mare decât „fratele” sau de 60 m care în 1908 a cazut în Tunguska, Siberia, distrugând o zona imensa de padure si ucigând sute de reni. Asa cum era de asteptat, aceasta „ciocnire ratata” cu asteroidul 2000 QW7 a stârnit si reactii politice, un parlamentar britanic cerând cu toata energia înfiintarea unei retele internationale de informare si a unui grup de super-experti pentru a putea preveni riscurile unui asemenea impact.
Dupa cum se vede, asa numitele fantezii pe care le întâlnim prin filme si romane, parca ar merita putin mai multa atentie, macar ca niste scenarii posibile…
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii