• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Comoara ingropata pe malul Marii Negre

Comoara ingropata pe malul Marii Negre

31 ianuarie 2013
in Stiinta
A A

In Crimeea (Ucraina) exista o asezare fortificata de pe vremea romanilor numita Artezian. Azi, situl in ruine a oferit o mare surpriza unui grup de arheologi rusi: pe malul Marii Negre a fost descoperit un tezaur cu o vechime de 2000 de ani. Este foarte posibil ca, in fata amenintarilor armatei romane, locuitorii sa fi ascuns lucruri de pret ale comunitatii pentru nu a fi jefuite. Sau poate erau chiar bunurile capeteniei din Artezian, dupa cum scrie Catholic Online.

Intre independenta si protectia imperiului

In deceniul al patrulea al secolului I al erei noastre lucrurile erau complicate si simple in Europa. Imperiul roman era puterea mondiala care cucerea si supunea teritorii, din Iudeea pana in arhipelagul britanic, impunand peste tot administratia, cultura si taxele. Dacia nu fusese deocamdata cucerita, iar crestinismul era departe de a deveni o secta puternica, necum o religie. In acele vremuri, mica localitate Artezian din Crimeea se intindea pe o suprafata cam de 1,3 hectare, suprafata de pe care azi un mic fermier ar scoate o recolta modesta de porumb.

Artezian facea parte, la vremea aceea, din asa-numitul Regat al Bosforului, iar conducerea regatului era disputata de doi frati, Mithridates VIII, care dorea independenta fata de Roma, si mai tanarul Cotys I, care considera ca regatul ar trebui sa fie sub protectia Imperiului Roman. Disputa ideologica de atunci nu trebuie sa ne mire, azi in fata unei puteri mondiale, disputele sunt de aceeasi natura. Cum era de asteptat, Roma a trimis o armata care a atacat mai multe asezari controlate de Mithridates, inclusiv Artezian. In fata pericolului roman, era anul 45 al erei noastre, locuitorii din Artezian s-au baricadat in fortareata, incercand sa faca fata asediului roman, dar, dupa cum explica prof. Nikolai Vinokurov, de la Universitatea Pedagogica de Stat din Moscova, stiau ca nu aveau nici un fel de sanse de a rezista in fata unei armate nu doar superioara numeric ci si cu o tehnica militara redutabila.

In acest sens, crede profesorul Vinokurov, e posibil ca tezaurele locuitorilor din Artezian sa fi fost ingopate in cadrul unor anumite sacrificii funerare. In acelasi timp, la fel de posibil este ca actiunea sa fi fost una veche de cand lumea atunci cand e vorba de a salva bunuri din fata unor jefuitori: tezaurul a fost pus la adapost pentru a fi scos la lumina dupa trecerea urgiei. Dar n-a fost sa fie: din motive necunoscute, nimeni nu s-a mai putut bucura de aceste obiecte pretioase timp de 2000 de ani! Daca era vorba de bunurile lui Mithridates, ingropate de el insusi, este posibil ca el insusi sa nu fi supravietuit atacului roman suficient de mult pentru a se bucura de micul tezaur. In acelasi timp ar putea fi vorba despre bunurile unor comercianti care din motive diverse (moarte, surghiun, capturare), nu le-au mai putut recupera ulterior.

Monede si podoabe de aur

Dintr-un anume punct de vedere, tezaurul ar parea azi, cand averile ingropate in alte parti decat un mal, fie el si al Marii Negre, o nimica toata: vreo 200 de monede (cele mai multe din bronz), podoabe de aur, argint si bronz, precum si vase de sticla, acestea din urma, obiecte rare si valoroase la acea vreme. Dar pentru arheologii rusi care au dezgropat tezaurul, valoarea este inestimabila.

Tezaurul consta, de fapt, in doua ansambluri de obiecte, descoperite separat. In mod ciudat, fiecare dintre cele doua grupuri contine cate 55 de monede batute de Mithridates VIII, iar cercetatorii rusi nu au formulat o explicatie concludenta pentru aceasta situatie. Cu alte cuvinte, nu stim deocamdata daca este o simpla coincidenta sau ar putea exista o alta explicatie: de pilda, ca aceasta suma ar fi fost primita de detinatorii obiectelor de la sustinatorii lui Mithridates.

Desi descoperirea a fost anuntata la inceputul acestui an, echipa profesorului Vinokurov studiaza acest sit arheologic inca din 1989 si, din cercetarile amanuntite, a reiesit ca populatia asezarii Artezian era compusa din oameni apartinand unor etnii diferite, dar cultura era greceasca. Oamenii vorbeau greceste, aveau scoli grecesti, arhitectura si fortificatiile erau de asemenea realizate dupa modele grecesti. Asta nu i-a ajutat insa cu nimic in fata tavalugului armatei romane in anul 45 e.n. Faptul ca o localitate din Crimeea, de pe malul Marii Negre, se afla sub influenta greceasca, Grecia fiind si ea o putere a Antichitatii, nu mira. In Antichitate, grecii au intemeiat mai multe colonii la malul Marii Negre, inclusiv in Crimeea, unde colonistii greci s-au incrucisat cu populatia locala.

Cultura introdusa de ei a persistat lunga vreme, influenta greaca fiind vizibila inclusiv in tezaurele recent dezgropate la Artezian. Printre obiecte se afla o brosa gravata cu imaginea Afroditei (zeita dragostei in mitologia greaca) si inele de aur ornate cu imagini ale lui Nemesis si Tyche, de asemenea divinitati grecesti. Imagini de zeitati grecesti prezente pe fragmente de ceramica gasite la Artezian, precum si stilul de executie a obiectelor ceramice tradeaza, si ele, influenta greaca. Cat despre micul oras fortificat Artezian, asediat, el a fost cucerit in cele din urma si apoi a fost incendiat de armata romana pentru a fi ulterior reconstituit chiar de fratele mai tanar, Cotys I, pe care romanii l-au reintronat. Si istoria a mers inainte.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Sissi, o imparateasa speciala

Urmatorul Articol

Tema: „SFINTI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: "SFINTI"

7 februarie 1693 - S-a nascut Anna, imparateasa Rusiei

Horoscopul saptamanii: 11-17 februarie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.