Peste tot la Viena se poate remarca dragostea cu care austriecii pastreaza amintirea imparatesei Sissi, sotia imparatului Franz Joseph I al Austriei si Ungariei. Pretutindeni se vorbeste despre frumusetea si pedanteria acestei femei care, se poate spune fara dubii, a avut grija de persoana sa precum un top model din zilele noastre. Din pacate, tocmai o astfel de prezenta fermecatoare a murit asasinata, la varsta de 60 de ani, dupa o domnie de 44 de ani.
Sensibilitate romantica
Elisabeth de Austria s-a nascut la München (Bavaria) si a crescut in castelul ducelui Maximilian de Bavaria, departe conventiile nobiliare de la Viena. Si asa va ramane toata viata, o femeie neconventionala care a detestat eticheta si obligatiile regale. La 16 ani, in 1854, ea s-a casatorit cu imparatul Franz Joseph I (care avea 23 de ani) mai mult din intamplare. Si asta pentru ca sora sa, Helene, fusese "programata" sa se marite cu imparatul Franz Joseph I, dar cand cele doua surori au ajuns la "intrevederea maritala", suveranul a ales-o pe Sissi (numele de alint din familie), fermecat de stralucirea parului ei blond si lung, care cu timpul s-a intunecat ajungand castaniu.
Era doi oameni cu totul diferiti. El era sobru, ea era timida si ura regulile Casei imperiale. Introvertita si foarte sensibila, Sissi a primit prima mare lovitura a vietii cand i-a murit prima fiica, in 1857. A nascut apoi o alta fetita, dar toata lumea astepta un baiat, printul mostenitor. Acesta, Rudolf, va veni pe lume in 1858 si ii va da cea mai cumplita lovitura a destinului, cand s-a sinucis la Mayerling (1889), impreuna cu iubita sa Mary Vetsera.
Obsesia pentru talie a venit tocmai pe fondul acestor nasteri. La Curte se stia ca Sissi tine un regim sever, cu oua si lapte, si ca se fereste de carne. Se spune despre ea ca nu a depasit niciodata greutatea de 52 de kilograme, la o inaltime de 1,72 metri. Imparateasa avea grija de silueta ei cu religiozitate si isi amenajase chiar si in dormitor aparate de gimnastica (pe langa sala speciala) si oglinzi uriase in care sa-si corecteze miscarile. Se cantarea de trei ori pe zi si obisnuia sa practice calaria cu frenezie. Sissi ajunsese cea mai performanta amazoana, fiind campioana a epocii la sporturi ecvestre.
O alta preocupare obsesiva era ingrijirea parului, pe care-l purta foarte lung. Avea o coafeza personala, in compania careia petrecea zilnic cate trei ore. "Stilista" era obligata sa-i adune parul cazut si sa i-l prezinte spre analiza… Cu toate aceste obiceiuri legate de infatisarea perfecta, Sissi nu folosea aproape deloc cosmeticalele epocii, afirmand ca frumusetea ei naturala este suficienta. Anecdotica din jurul ei spune ca existau situatii in care imparateasa manca pe ascuns carne si prajituri.
A fost o intelectuala desavarsita, fiind o mare cititoare de filozofie, istorie si literatura. Ea insasi a scris numeroase poeme romantice, luandu-si drept model pe Titania, Zana Zanelor din Shakespeare. Avea o admiratie speciala pentru opera lui Heinrich Heine. A invatat singura limbi straine si a calatorit in jurul Mediteranei, in pofida unei sanatati subrede si a atacurilor de guta. La un moment dat, ea a facut o afirmatie bizara ca si comportamentul ei: dorea drept cadou un… azil de nebuni.
Imparateasa Sissi a fost ucisa pe malul lacului Geneva, pe cand se afla intr-o plimbare clandestina. Dar un ziar i-a dezvaluit identitatea si anarhistul italian Luigi Lucheni a omorat-o cu un ac industrial de 10 centimetri… Fusese o femeie vesnic tanara, caci de la 32 de ani a refuzat sa mai faca fotografii.
PAUL IOAN
Comentarii