Unul dintre cele mai vechi vise ale omului este acela de a zbura precum pasarile. Între timp ne-am resemnat si ne-am multumit sa calatorim fie cu masinile, fie cu avionul. „Ascultati ce va spun: o combinatie de avion si masina este pe punctul de a se naste. Puteti zâmbi, dar ea va veni în curând”, spunea John Ford în 1940. Între timp au trecut 75 de ani…
De vreun deceniu, în lumea constructorilor de masini s-a nascut un alt vis: acela de a zbura cu masina daca drumul pâna la aeroport e prea lung. În fond, a iesi din casa, a te urca în masina si a porni spre serviciu dintr-o localitate mai îndepartata, iar la un moment dat, masina sa-si desfaca aripile si de pe sosea sa te înalti direct spre cer este într-adevar provocator. Dar, chiar daca masinile zburatoare par o joaca a unor oameni mari care n-au avut jucarii în copilarie, provocarea inginereasca sta în picioare. Asa se face ca la ora actuala exista câteva firme care s-au concentrat pe realizarea unor proiecte îndraznete cu dorinta expresa de a ridica în aer o masina si apoi de a transforma avionul hibrid din nou în masina.
Unul dintre cele mai interesante reusite este masina zburatoare a firmei slovace AeroMobil. Pare incredibil, dar aceasta companie lucreaza la prototipul AeroMobil de mai bine de doua decenii, mai exact de 25 de ani, dar de-abia în acest an reusind sa ajunga la un model gata de a fi comercializat. De pe pagina oficiala a companiei aflam ca primul model al aeromobilului, numit AeroMobil 1.0, a fost realizat între 1990 si 1995, pentru ca în 2014 sa fie definitivat AeroMobilul 3.0, versiunea finala care poate fi vazuta si în fotografiile alaturate.
Din datele tehnice aflam ca prototipul masinii zburatoare atinge o viteza de peste 200 km/h, viteza de decolare este de 130 km/h, autonomia, 700 km. AeroMobilul 3.0 consuma 15 litri/h, iar dimensiunile sunt de 8,3 m cu aripile desfacute si 6 m lungime, el putând transporta doua persoane. „Noi credem ca transportul personal se va schimba pentru totdeauna”, spune Juraj Vaculik, cofondatorul companiei.
Sa nu uitam, ca o mica rezerva la visul constructorului slovac, ca daca aglomerarea mereu în crestere de pe sosele este oarecum „disciplinata” prin marcaje, avertizoare, semafoare, controlul unui eventual trafic aerian de transport de persoane pare aproape imposibil de gestionat. Sefii companiei cred ca modelul AeroMobilului 3.0 poate fi atractiv pentru tarile care nu au dezvoltate infrastructurile de transport, sosele, autostrazi. Un fel de masina zburatoare a „saracului”.
Ghinionul a facut însa ca, la începutul lunii mai, prototipul 3.0 sa se prabuseasca în timpul unui zbor de test, defectiunea petrecându-se când aparatul se afla la 274 m înaltime. Partea buna este ca „masina nu a avut prea mult de suferit, iar piesele avariate sunt mai ales elemente ale caroseriei din carbon”, dupa cum declara constructorul Stefan Klein, care o si pilota. El a activat parasuta, iar vehiculul s-a prabusit la sol fara ca pilotul sa fie ranit. Deocamdata, prototipul 3.0 nu va mai zbura, dar va fi folosit pentru teste si va fi expus la Expo 2015 de la Milano.
TF-X: pe hârtie, zboara!
Daca AeroMobilul zboara (chiar daca mai si cade), Terrafugia TF-X este si ea considerata masina viitorului, dar deocamdata nu este decât o masina zburatoare pe hârtie. Cei de la compania Terrafugia spera ca TF-X sa ajunga pe teren cam peste 12 ani. În principiu, aparatul va avea un motor cu ardere interna care dezvolta 300 CP, precum si doua motoare electrice de 447 kW care vor asigura decolarea si aterizarea în plan vertical.
TF-X ar urma sa aiba o serie de sisteme de siguranta în caz de defectiuni în zbor. Unul dintre ele presupune selectarea a doua zone predefinite de aterizare, dintre care una de urgenta. În plus, daca masina nu va avea suficienta putere pentru a ajunge la locul de aterizare sau daca prognoza meteo anunta vreme foarte rea, calculatoarele nu vor lasa pur si simplu soferul sa decoleze, obligându-l sa-si continue drumul pe sosea. Cât despre pretul de vânzare, e prea devreme pentru estimari.
GF7, un hibrid electric
Doi ingineri californieni, Greg Brown si Dave Fawcett, propun o masina zburatoare, botezata GF7. Este vorba despre un hibrid, ceva între masina si avion de vânatoare. Pentru rularea pe pamânt, aripile cu o anvergura de 7 metri se ridica la verticala, iar propulsia e asigurata de doua motoare electrice alimentate de la un pachet de baterii litiu-ion de 50 kWh. Performantele la sol sunt similare cu cele ale unei masini electrice actuale, cu o viteza maxima limitata la 160 km/h si o autonomie de maximum 200 km.
Pentru modul de zbor, propulsia electrica ar fi, evident, insuficienta, asa încât GF7 beneficiaza de un motor cu reactie de 3.500 CP, care-i asigura vehiculului o viteza maxima în aer de aproape 880 km/h. Pentru decolare sau aterizare e suficienta o pista de numai 750 de metri, iar autonomia de zbor poate ajunge la 1.600 km.
Creatorii acestei masini zburatoare estimeaza ca primele modele de serie ar putea fi propuse publicului spre finalul acestui deceniu, pretul estimativ pentru un astfel de GF7 pornind de la cel putin 3 milioane USD – în functie de dotarile de lux, dar si de upgrade-urile pachetului tehnic, se poate ajunge lejer la 5 milioane USD! La banii astia, un milionar îsi cumpara un avion cu reactie de 8 locuri, daca nu chiar doua. Orice ar fi, joaca pare sa continue.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii