Problema majora a epocii contemporane, terorismul international obliga la solutii si metode de contracarare cel putin la fel de insolite ca si inovatiile sale! Cum sa „detectezi” un posibil astfel de atac? Cum sa „identifici” dintr-o masa de oameni potentialul atacant iminent? Problemele neobisnuite cer însa solutii pe masura si asa a aparut ideea de a recurge la conditiile oferite de realitatea virtuala. În speranta ca acestea vor permite punerea la punct a unei secvente de reactii mai ales la atacuri implicând arme de distrugere în masa.
Problema majora a epocii contemporane, terorismul international obliga la solutii si metode de contracarare cel putin la fel de insolite ca si inovatiile sale! Cum sa „detectezi” un posibil astfel de atac? Cum sa „identifici” dintr-o masa de oameni potentialul atacant iminent? Problemele neobisnuite cer însa solutii pe masura si asa a aparut ideea de a recurge la conditiile oferite de realitatea virtuala. În speranta ca acestea vor permite punerea la punct a unei secvente de reactii mai ales la atacuri implicând arme de distrugere în masa. Peste un milion de dolari s-au alocat doar pentru a testa daca un asemenea lucru este posibil!
Cum se procedeaza? În teorie, simplu: se programeaza un „mediu sintetic” si se declanseaza un program de simulare care le permite „antrenorilor” sa verifice reactiile celor care sunt obigati sa ia primele decizii în special în cazul unui atac cu arme chimice: pompieri, politisti, armata.
„Unul dintre scopuri este de a determina cum pot fi subiectii scufundati într-un mediu virtual care reprezinta o replica a unei situatii reale si care poate fi schimbat cu mare repeziciune.” afirma dr. Ming Leu, profesor emerit de produse integrate. De ce? Pentru ca în felul acesta ei pot fi pregatiti sa faca fata unei largi varietati de situatii potentiale si, pe de alta parte, o fac mult mai eficient si cu costuri mult reduse. În plus, un mediu de antrenament este mai putin periculos decât unul real, în care o serie de elemente nu pot fi controlate.
Iar pentru ca antrenamentul în realitatea virtuala sa fie cât mai… „real”, personalul care se supune lui poarta echipamentul pe care l-ar fi purtat în conditii normale de teren. Ceea ce îi supune practic la aceeasi tensiune mentala si fizica. În conditiile în care surprizele cu care lumea militara, cea a marii finante, cea a politicienilor si chiar lumea noastra obisnuita în general, trebuie sa faca fata unor surprize incredibile. Cum ar fi…
…”Viermele” Ganda
Un nou virus ameninta, doar ca de data aceasta este vorba de unul cu adevarat special! El „se hraneste” pe seama tuturor celor care, interesati de evolutia evenimentelor din Irak, acceseaza site-uri cu aceasta tema. Suficient pentru a se… contamina! Se numeste „Ganda” este un „vierme” si „vine” atasat la un mesaj electronic, cu expresii de tipul „performante ale spionilor” sau „hai, SUA!” Ba poti primi chiar imagini foto din Irak „surprinse” de sateliti americani de spionaj sau screensaver-e cu caricaturi ale Presedintelui Bush. Orice tenteaza sau trezeste interesul este bun! „Fabricat”, dupa cât se pare, în Suedia, expertii nu sunt siguri cât este de periculos. Oricum, ceea ce se stie este ca, tentati sa trimita si prietenilor ultimele stiri si imagini cu tot felul de celebritati, multi navigatori pe internet au raspândit deja molima. Ce va face, cum va arata când „va ajunge mare”, nimeni nu stie acum. Si nici nu stim daca terorismul mondial va putea fi stapânit cu „vânatori virtuale”.
Specia care se reconstituie în natura
Crocodilii siamezi si-au facut reaparitia în apele unei regiuni izolate din Cambodgia...
Comentarii