Un ecran tactil pentru dispozitive digitale care poate fi deformat prin presiunea exercitata de degete, devenind mai moale sau mai rigid ca raspuns direct la forta aplicata de utilizator, a fost dezvoltat de informaticienii de la Universitatea din Bath.
DeformIO – asa cum a fost denumit – este înca un prototip si va avea nevoie de cel putin un deceniu de dezvoltare înainte de a putea fi transmis companiilor de tehnologie pentru a fi transformat într-un produs comercial, însa inventatorii sai îl considera o tehnologie revolutionara.
Ei considera ca DeformIO are potentialul de a schimba radical modul în care oamenii interactioneaza cu lumea în domenii atât de diverse precum comertul, comunicatiile, medicina si jocurile. Înainte de a face o achizitie online, de exemplu, cumparatorul ar putea fi invitat sa „atinga” tesatura unei noi canapele sau sa „simta” moliciunea unei perne prin simpla apasare pe ecranul DeformIO.
Ecranul deformabil are, de asemenea, potentialul de a schimba modul în care utilizatorii interactioneaza cu fisierele si aplicatiile de pe dispozitivele lor. Pentru a sterge un fisier, de exemplu, o persoana poate apasa pe pictograma fisierului pâna când aceasta se rigidizeaza si, în cele din urma, „explodeaza” ca un balon.
„Gratie acestei inovatii, vom manipula direct un obiect digital asa cum am face în mod normal cu unul fizic”, a explicat James Nash, principalul autor al unui studiu care descrie noua tehnologie, publicat luna aceasta.
Utilizatorii vor simti textura obiectelor
Desi aceasta nu este prima varianta a unui afisaj deformabil, modelele anterioare (realizate din panouri tactile mobile sau din elemente rigide) au creat o experienta mai putin sensibila decât DeformIO. Ele se bazau pe retele de „ace” în relief situate sub afisaj care, atunci când erau apasate, coborau o sectiune a ecranului.
O astfel de tehnologie are ca rezultat întreruperi sau aparitia de „trepte” între zonele ecranului atunci când se aplica presiune. În schimb, DeformIO, care este fabricat din silicon, functioneaza într-un mod cu totul nou, folosind pneumatica si detectia rezistiva (o tehnica care transforma fortele fizice în semnale electrice) pentru a detecta presiunea.
Cu ajutorul acestei tehnologii, un utilizator poate apasa ecranul, apoi îsi poate trece degetul pe suprafata pentru a crea o miscare naturala si continua. „Ecranul nostru le permite utilizatorilor sa perceapa un feedback tactil bogat pe o suprafata moale”, a declarat Nash. „El ofera aceleasi beneficii ca si ecranele actuale pe baza de sticla – care permit controlul dispozitivului prin deplasarea usoara a degetului pe suprafata – dar prezinta avantajul suplimentar ca o persoana poate folosi forta pentru a interactiona cu dispozitivul la un nivel mai profund.”
O alta caracteristica a DeformIO este aceea ca permite unui utilizator sa aplice forte pe mai multe zone de pe un ecran simultan, afisajul fiind capabil sa distinga între nivelurile de presiune aplicate, creând grade de moliciune adecvate fortei detectate.
Multiple utilizari
Profesorul Jason Alexander, informatician la Universitatea din Bath, care a lucrat la construirea de ecrane deformabile în ultimii zece ani si care conduce cercetarile privind DeformIO, spune ca prototipul de 25 cm x 25 cm dezvoltat în laboratorul sau a fost construit „pentru a explora o viziune a dispozitivelor cu ecrane pe care poti sa le împingi, iar acestea sa te împinga înapoi”.
El a declarat: „Speram ca, peste 10-20 de ani, conceptele pe care le întruchipeaza ar putea fi prezente în telefonul mobil. Deocamdata, exploram aplicatiile pentru care ar putea fi cel mai bine adaptat.”.
Una dintre aplicatiile posibile pentru DeformIO ar fi jocurile video. De pilda, în timpul unei secvente de lupta, ecranul s-ar putea deforma atunci când jucatorul apasa un buton de actiune de pe ecran, creând în acelasi timp rezistenta fizica prin intermediul ecranului atunci când un adversar riposteaza. El va permite si simulari pe calculator pentru instruire medicala.
De exemplu, un student la medicina ar putea detecta un chist care este invizibil cu ochiul liber prin palparea unui ecran. Inventia ar putea duce la fabricarea de ecrane tactile pentru masini care sa înlocuiasca ecranele tactile dure. Indicii de rigiditate de la ecranul deformabil ar putea ajuta soferii sa gaseasca butoane sau slide-uri si sa primeasca înapoi informatii „fizice” fara a-si lua ochii de la drum.
Doua persoane care participa la o convorbire video ar putea avea posibilitatea de a stabili un „contact fizic” prin intermediul ecranelor lor, o persoana exercitând o presiune cu degetul asupra ecranului, în timp ce persoana care primeste mesajul vede si simte o depresiune pe propriul ecran.
Totodata, un utilizator ar putea comuta între vizualizarea stradala, vizualizarea prin satelit, vizualizarea topografica si altele, prin simpla schimbare a presiunii exercitate de un deget.
În ceea ce priveste modul în care DeformIO ar putea functiona pentru hartile digitale, Nash a declarat: „Am obtine o cantitate enorma de informatii de pe harta. De exemplu, prin apasarea pe un anumit oras, am obtine instantaneu date demografice, iar prin apasarea pe un anumit magazin, am sti, dupa nivelul de rigiditate pe care-l simtim, daca acesta este deschis sau nu.”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii