Tehnica testata în mai multe orase, vopsirea în alb a acoperisurilor si a unor structuri este adeseori prezentata ca un remediu eficient împotriva valurilor de caldura urbane.
Doua studii recente confirma efectul benefic al acestei solutii, care ar putea reduce temperatura ambientala cu pâna la 2 grade Celsius. În toate cazurile analizate, vopseaua alba ar fi mai eficienta decât alte alternative, cum ar fi panourile solare, care sunt amplasate pe acoperisuri pentru a crea umbra si pe sol pentru a absorbi radiatiile solare sau vegetatia, potrivit oamenilor de stiinta de la University College London (UCL).
Studiul lor, publicat în „Geophysical Research” Letters, a fost realizat folosind modelarea climatica tridimensionala a zonei metropolitane Greater London, utilizând date din vara anului 2018, cea mai fierbinte înregistrata vreodata în ca-pitala Regatului Unit.
Cercetarea arata ca „daca sunt instalate pe scara larga în Londra”, acoperisurile „racoritoare” vopsite în alb sau cu materiale reflectorizante (cunoscute si sub denumirea de „acoperisuri reci”) pot „reduce temperatura exterioara din oras cu o medie de 1,2 grade Celsius si cu pâna la 2 grade Celsius în unele zone”. „«Acoperisurile reci» sunt cea mai buna solutie pentru a mentine temperatura scazuta în cele mai extreme zile de vara. Celelalte metode au efecte secundare benefice, dar niciuna dintre ele nu reuseste sa reduca nivelul de caldura într-un mod comparabil”, a declarat Oscar Brousse, autorul principal al studiului.
Eficienta mai buna decât a vegetatiei
Panourile solare sau vegetatia stradala nu permit decât o scadere a temperaturii, în medie, cu 0,3 grade Celsius. În acelasi mod, acoperisurile cu panouri de verdeata, pe lânga faptul ca sunt dificil de instalat (au nevoie de suport pentru greutatea suplimentara pe care o reprezinta) si în ciuda beneficiilor lor în ceea ce priveste drenajul apelor pluviale si biodiversitatea, ar avea doar un „efect neglijabil” asupra efectului de racorire, spun autorii studiului.
În cele din urma, aparatele de aer conditionat, prin transferul caldurii din interiorul cladirilor catre exterior, ar încalzi orasul, în ansamblu, cu 0,15 grade Celsius, dar cu pâna la 1 grad Celsius în centrul Londrei, contribuind la formarea „insulelor de caldura” urbana. In orase temperatura este frecvent mai ridicata în centru decât la periferii, diferenta ce poate ajunge în perioadele extrem de calde pâna la 6-7ºC, fenomen numit insula se caldura urbana.
„Reflectând caldura în loc sa o absoarba, «acoperisurile reci» au dublul avantaj de a reduce temperatura nu doar în mediul urban exterior, ci si în interiorul cladirilor”, se arata în studiu.
Un alt studiu efectuat în martie, de data aceasta în conditii reale, într-un cartier din Singapore în care nu numai acoperisurile, ci si peretii si trotuarele au fost vopsite în alb, a aratat ca temperatura generala poate fi redusa cu pâna la 2 grade Celsius dupa-amiaza, iar confortul termic resimtit de trecatori a fost îmbunatatit cu pâna la 1,5 grade Celsius.
Acest lucru se datoreaza „efectului de albedo”, conform caruia cu cât o suprafata este mai deschisa la culoare, cu atât reflecta mai multa lumina si, prin urmare, caldura. Un acoperis termoplastic alb, de exemplu, poate reflecta 80% din razele solare. Aceste metode, recomandate de Grupul interguvernamental de experti în evolutia climei (GIEC) si deja utilizate într-o serie de tari mediteraneene, cum ar fi Grecia, sunt testate în diferite orase din tari care aveau pâna de curând o clima temperata, dar care se confrunta de acum tot mai des cu valuri de caldura.
Rezultate contradictorii
Pentru cei care au ales sa acopere atât cladirile, cât si trotuarele într-o culoare imaculata, rezultatele sunt mixte, relateaza Reuters/Agerpres. În Los Angeles, de exemplu, care a vopsit în alb o parte din trotuarele sale în 2017, trecatorii s-au plâns de o senzatie de sufocare mai intensa – caldura a fost atenuata doar la nivelul solului, nu si la înaltimea capului – si ca albul avea un efect orbitor.
De asemenea, orasul francez Lyon a pus capat, în august 2023, unui test de doi ani privind vopsirea strazilor în alb, considerând-o prea scumpa si prea usor de murdarit. Pe de alta parte, atunci când este folosit doar pe acoperisurile cladirilor, experimentul se dovedeste concludent: la Grenoble, dupa revopsirea în alb a Bifurk, o sala comunitara, reprezentantii orasului au fost încântati de rezultate, întrucât s-a constatat o scadere cu 4 grade Celsius a temperaturii ambientale, conform unui studiu independent.
În Tremblay-en-France, gimnaziul Jean-Guimier, care este folosit ca centru de antrenament pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a devenit cu 5 grade Celsius mai racoros dupa ce acoperisul sau a fost vopsit în alb.
NICUSOR DINCA
Comentarii