Statuia „Tineretului victorios”, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani, descoperita în
largul coastelor Italiei în 1964, nu ar fi trebuit sa fie achizitionata de un muzeu american, a decis Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Ministerul Culturii italian încearca de zeci de ani sa recupereze aceasta splendida statuie de bronz, prin sesizari la Interpol si demersuri diplomatice, dar Muzeul Getty din Los Angeles, care a achizitionat lucrarea în 1977, a refuzat întotdeauna sa o restituie.
Fundatia Getty s-a adresat Curtii de la Strasbourg pentru a anula o decizie de „confiscare” luata de justitia italiana, dar judecatorii au dat dreptate Italiei într-o hotarâre pronuntata recent.
„Am lucrat foarte mult pentru a obtine restituirea statuii”, a declarat ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, amintind ca a interzis orice împrumut de opere de arta catre muzee aflate în conflict cu tara sa. La rândul sau, muzeul american a precizat ca intentioneaza sa faca apel la Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului, informeaza AFP/Agerpres.
Cunoscuta si sub numele de „Atletul din Fano”, statuia, care dateaza din secolul al IV-lea î.Hr., a fost descoperita în urma cu 60 de ani în Marea Adriatica de catre pescarii italieni în largul coastei ora-sului Fano, situat în partea central-estica a Italiei.
Statuia a fost vânduta imediat, schimbându-si de mai multe ori proprietarul înainte ca statul italian sa îsi poata exercita dreptul de preemptiune.
Lucrarea, care înfatiseaza un atlet nud (sau pe printul macedonean Demetrius Poliorcete, potrivit unor istorici), a reaparut pe piata de arta în 1974 si a fost apoi achizitionata la München de catre Muzeul J. Paul Getty pentru 3,9 milioane de dolari la acea vreme. Atribuita sculptorului grec Lysippos, ea este acum expusa la Vila Getty din Los Angeles, în cartierul de lux Pacific Palisades.
Opera de arta italiana
Fundatia Getty a sesizat CEDO în 2019 pentru a contesta decizia de confiscare pronuntata în 2010 de justitia italiana, estimând, între altele, ca statuia greaca nu apartine patrimoniului italian. „Statuia nu face parte din patrimoniul cultural italian si nu a facut niciodata parte din el”, declara în 2018 o reprezentanta a Fundatiei Getty, considerând ca „descoperirea întâmplatoare a acestei statui de catre cetateni italieni nu face din ea o opera de arta italiana”.
În hotarârea sa, Curtea europeana a respins însa cererea muzeului american, estimând ca „autoritatile italiene au demonstrat într-o maniera rezonabila ca statuia facea parte din patrimoniul cultural italian”.
În 2019, Curtea de Casatie italiana, sesizata de Getty Museum, a stabilit ca „a existat o continuitate între civilizatia greaca, ce s-a extins pe teritoriul italian, si experienta culturala romana ulterioara”.
Disputa dintre Italia si Getty Museum dateaza de mult timp, dar în august 2007, muzeul american si Italia au anuntat un acord privind restituirea a 42 de antichitati despre care Roma sustinea ca au fost furate si apoi exportate ilegal.
Înfiintat de miliardarul din industria petrolului John Paul Getty, Muzeul Getty este sustinut de cea mai bogata fundatie de arta din lume, iar colectiile sale includ numeroase capodopere ale picturii occidentale, de la primii artisti italieni de dinaintea Renasterii si pâna la impresionistii francezi.
NICUSOR DINCA
Comentarii