• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cum au intrat caii în istoria omenirii?

Cum au intrat caii în istoria omenirii?

29 iulie 2024
in Glob, Starea de veghe
A A

Aparitia mijloacelor de transport trase de cai a reprezentat unul dintre momentele de referinta pentru omenire, conectând popoarele antice, permitându-le pentru prima data sa se deplaseze rapid pe distante lungi si, în acelasi timp, transformând modul în care se purtau razboaiele.

Însa momentul domesticirii cabalinelor si utilizarea ulterioara a fortei de munca a cailor a fost o chestiune controversata. O analiza a datelor genomice de la 475 de cai antici si 77 de cai moderni a adus clarificari.

Studiul a dezvaluit ca domesticirea s-a produs de fapt de doua ori – prima data ajungând într-un punct mort – si a plasat aparitia mobilitatii bazate pe cai în jurul anului 2200 î.Hr. în Eurasia, cu câteva secole mai târziu decât se presupunea anterior.

„Domesticirea animalelor, în general, a schimbat istoria omenirii, dar niciun alt animal nu a fost un fauritor de regi asa cum a fost calul”, a declarat specialistul în biologie evolutiva Pablo Librado de la Institutul de Biologie Evolutiva (IBE) din Barcelona.

„Gânditi-va la Ginghis Han, ca un imperiu care se întindea de la Marea Japoniei pâna la portile Europei. Lumea, asa cum o cunoastem astazi, a fost modelata de cai. Gânditi-va la agricultura, cât de importanti au fost caii ca animale de munca. Gânditi-va la New York sau Washington din urma cu 200 de ani, cu trasuri trase de cai pe strazi”, a spus Pablo Librado. Potrivit dovezilor genomice, caii au fost domesticiti pentru prima data în Asia Centrala, mai exact în nordul Kazahstanului, în urma cu aproximativ 5.500 de ani, de catre oameni din cultura Botai. Dar acea domesticire s-a bazat pe obtinerea de carne si lapte, nu pe miscare, si nu a devenit un fenomen care s-a raspândit în alte zone. Caii salbatici Przewalski din Mongolia descind din acei cai Botai, informeaza Reuters/Agerpres.

Schimbarea practicilor de reproducere

Domesticirea celei de-a doua linii genealogice de cabaline a început în urma cu aproximativ 4.700 de ani în stepele din vestul Rusiei, ramânând timp de câteva secole acolo, înainte ca mobilitatea bazata pe cai sa ajunga brusc în Eurasia în urma cu aproximativ 4.200 de ani.

Noul studiu arata ca toti caii domestici moderni îsi au originile în acest eveniment, iar dovezile genomice au dezvaluit o schimbare a practicilor de reproducere în acea perioada pentru a satisface cererea de cai. Oamenii au dublat capacitatea productiei de cai prin înjumatatirea timpului dintre generatii de la opt ani la patru ani, potrivit specialistului în arheologie moleculara si coautor al studiului Ludovic Orlando, de la Centrul de Antropobiologie si Genomica din Toulouse (Franta).

„Am detectat împerecherea între rude apropiate doar începând din acea perioada, nu si din trecutul mai îndepartat. Aceasta este o practica pe care caii salbatici sau cei domestici tind sa o evite, cu exceptia cazului în care crescatorii îi forteaza sa se împerecheze cu rudele lor, pentru a mentine si a selecta anumite trasaturi valoroase, cum ar fi docilitatea sporita”, a declarat Pablo Librado.

„Odata ce caii au fost raspânditi în Eurasia, iar presiunea de a-i extinde si mai mult în spatiu si numar s-a diminuat, timpul de generare a cailor a revenit la valori normale. Timpii de generare au fost redusi din nou doar în ultimii 200 de ani, în urma reproducerii industriale – aparitia unor noi tipuri de rase de cai adaptate la sarcini specifice”, a adaugat cercetatorul spaniol. Mobilitatea bazata pe cai le-a permis oamenilor sa se deplaseze rapid pe distante mari, accelerând comunicarea si retelele de comert în Europa si Asia si permitând schimburi si interactiuni între diverse culturi. Carele de lupta si cavaleria au remodelat razboiul.

„Aceste lucruri au deschis o noua era în istoria omenirii, când lumea a devenit mai mica, mai globala. Acea era a durat pâna la inventarea motoarelor cu combustie la sfârsitul secolului al XIX-lea”, a spus Ludovic Orlando. „Câte imperii s-au ridicat si au cazut datorita si din cauza unei cavalerii puternice?” s-a întrebat Pablo Librado. „Credem ca un element cheie în dispersia timpurie a cailor a fost inventarea carelor cu roti cu spite, care, spre deosebire de carutele mai grele, puteau fi trase de cai, si nu de vite, pentru prima data în istoria omenirii”, a adaugat el.

În jurul anului 3.000 î.Hr. au avut loc migratii umane masive în Eurasia, care au raspândit limbile indo-europene. Anterior, s-a presupus ca mobilitatea bazata pe cai a jucat un rol central. „Se credea ca migratiile umane de stepa din urma cu aproximativ 5.000 de ani au avut loc pe cai.

Studiul nostru arata însa ca la acea vreme calul nu se deplasa prin stepa. Prin urmare, în timp ce oamenii se deplasau, caii nu se deplasau”, a explicat Ludovic Orlando.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Camionul de stiri

Urmatorul Articol

Alfabetul fonetic al casalotilor

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Alfabetul fonetic al casalotilor

Ce sunt „dronele neidentificate”?

Doamna de Fildes

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.