• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1. De la zborul fratilor Wright, a trecut un secol incheiat

1. De la zborul fratilor Wright, a trecut un secol incheiat

22 ianuarie 2004
in Glob
A A

          PIONIERII ZBORULUI CU MOTOR
          
          Anul trecut, în preajma sarbatorilor de iarna, în SUA a fost celebrata istorica isprava a fratilor Wright, cei care, pe 17 decembrie 1903, au reusit sa se ridice în aer la bordul unui avion de lemn echipat cu motor si sa zboare câteva zeci de metri, suficienti pentru a semna actul de nastere a aviatiei. Pe 17 decembrie 2003 aniversarea centenarului aviatiei trebuia sa culmineze cu reeditarea celebrului zbor de pe plaja Kitty Hawk, sub privirile presedintelui SUA, George W.

          PIONIERII ZBORULUI CU MOTOR
          
          Anul trecut, în preajma sarbatorilor de iarna, în SUA a fost celebrata istorica isprava a fratilor Wright, cei care, pe 17 decembrie 1903, au reusit sa se ridice în aer la bordul unui avion de lemn echipat cu motor si sa zboare câteva zeci de metri, suficienti pentru a semna actul de nastere a aviatiei. Pe 17 decembrie 2003 aniversarea centenarului aviatiei trebuia sa culmineze cu reeditarea celebrului zbor de pe plaja Kitty Hawk, sub privirile presedintelui SUA, George W. Bush, si ale altor persoane importante ale aviatiei si astronauticii, cosmonautii Neil Armstrong si Buzz Aldrin, Chuck Yeager, pilotul de încercari care a depasit pentru prima oara viteza sunetului si John Glenn, unul dintre primii astronauti americani. În acest loc de pe insula Kill Devil Hills, în conditii meteo similare cu cele de atunci, un as al aviatiei, Kevin Kochersberger, 42 ani, profesor de inginerie mecanica, a fost cel care a încercat sa reediteze zborul istoric la bordul unei copii perfecte a „Flyer”-ului fratilor Wright, zbor petrecut pe plaja acestei mici insule care acum 100 de ani avea 5.000 de locuitori, azi numarând 40.000 rezidenti permanenti si 200.000 de vizitatori pe zi în timpul verii. Zborul din 2003 era programat pentru ora 10,35 dimineata, ora la care, acum 100 de ani, fratii Wright s-au ridicat în aer, parcurgând 36 de metri în 12 secunde. „Când ne-am trezit, vântul batea cu o viteza de 37-46 km/h dinspre nord. Am scos totusi aparatul… Dupa ce am învârtit elicea de câteva ori si am pornit motorul, m-am suit în masina” – scrie în jurnalul sau Orville, pe data de 17 decembrie 1903. La câteva minute dupa zborul fratelui sau, Wilbur Wright a reusit un zbor de 59 de secunde timp în care a parcurs 260 metri. În acea zi, fratii Wright au reusit patru zboruri, al cincilea terminându-se cu o prabusire. Copia perfecta a aparatului fratilor Wright a fost adusa de la Muzeul aerului si spatiului de la Washington si pregatita de zbor, Kevin Kochersberger urmând a efectua exact aceleasi comenzi pe care în urma cu un secol le-au efectuat primii piloti din lume. Din nefericire, reeditarea s-a terminat cu un esec. Copia „Flyer”-ului a facut un salt în aer si s-a prabusit într-o balta formata de ploile cazute pe aceasta insula din arhipelagul Outer Banks (Carolina de Nord). În ciuda esecului reeditarii zborului istoric, centenarul aviatiei a reusit sa fie un omagiu adus nu doar fratilor Wright, ci si pionierilor aviatiei, si aici pot fi amintiti si Traian Vuia, dar si Henri Coanda, cel care, la doar sapte ani dupa zborul fratilor Wright, în 1910, a reusit sa zboare, pe aeroportul Issy-les-Moulineaux de lânga Paris, la bordul primului avion din lume echipat cu un motor cu reactie, de constructie proprie.
          
          2. O problema care-i lasa pe cercetatori perplecsi
          
          Pamântul se roteste mai incet?
          
          Dupa ce mai multa vreme lumea a fost convinsa ca Pamântul e plat ca o farfurie, în ultimul secol cercetatorii au crezut ca planeta noastra, rotunda cum o stim, îsi încetineste viteza de rotatie în jurul propriei axe. Anul 1972 a fost crucial. Pentru al cincilea an consecutiv, Terra îsi efectueaza rotatiile cu o regularitate care lasa perplexa comunitatea stiintifica. Pâna nu de mult, expertii cazusera de acord ca rotatia Terrei s-a încetinit de-a lungul mileniilor. Pentru a face ca timpul universal sa concorde cu timpul orologiului terestru, oamenii de stiinta au decis în 1972 sa adauge o secunda la timpul universal, atunci când acest lucru e necesar. Timp de aproape trei decenii, mai exact 28 de ani, procedura s-a repetat, fiind adaugata secunda în plus. Dar în anul 1999 expertii au facut o constatare care le-a dat teoriile peste cap: de fapt, Pamântul nu încetineste! Fred McGehan, purtator de cuvânt de la Institutul national de tehnologie si standarde (NIST) de la Boulder (Colorado), a recunoscut, în cadrul unei conferinte de presa, ca cercetatorii sunt oarecum dati peste cap de punctualitatea subita a Pamântului. Când vine vremea explicatiei acestui fenomen, care arunca în suspensie secundele adaugate la timpul universal, sunt aduse în discutie mareele, climatul, modificarile din interiorul planetei. Saltul secundei este consecinta neasteptata a inventarii în 1955 a ceasului atomic, care utilizeaza radiatiile electromagnetice emise de atomii de cesiu pentru a masura timpul. Timpul universal definit de ceasul atomic a fost inaugurat în 1972, suplinind ora GMT, fondata pe astronomie. Salturile de o secunda sunt programate fie pe 1 ianuarie, fie pe 1 iulie, de catre biroul central al Serviciului international al rotatiei terestre (SIRT). Acest salt de o secunda, desi poate pare nevinovat, afecteaza sistemele de comunicatie, navigatia, controlul aerian si chiar pietele financiare. Pâna la urma, Pamântul încetineste sau nu? Dincolo de perplexitate, expertii nu s-au pus de acord, deocamdata.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Salata de sfecla

Urmatorul Articol

Rostbif

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Rostbif

Prajituri uscate

Punch cu rom

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.