• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 31 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 31 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 1) Prilej de bucurie pentru Teodor Negoita

1) Prilej de bucurie pentru Teodor Negoita

10 iunie 2004
in Glob
A A

          Tainele vietii printre gheturile antarctice
          
          Fundatia Antarctica Româna si Institutul Român de Cercetari Polare au anuntat recent inaugurarea Bazei Române de Cercetari Antarctice Law-Racovita, care a fost oferita României de catre Divizia Antarctica Australiana.
          
          „Este o premiera pentru cercetarea antarctica din România, tara semnatara din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne da dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri pasnice”, a declarat directorul Institutului Român de Cercetari Polare, Teodor Negoita.

          Tainele vietii printre gheturile antarctice
          
          Fundatia Antarctica Româna si Institutul Român de Cercetari Polare au anuntat recent inaugurarea Bazei Române de Cercetari Antarctice Law-Racovita, care a fost oferita României de catre Divizia Antarctica Australiana.
          
          „Este o premiera pentru cercetarea antarctica din România, tara semnatara din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne da dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri pasnice”, a declarat directorul Institutului Român de Cercetari Polare, Teodor Negoita. Baza, care poarta în comun numele primului cercetator australian care a cercetat Antarctica de Est, Philip Law, si al primului biolog din lume care a cercetat viata antarctica, românul Emil Racovita, a fost înfiintata de australieni în 1989, în prezent tara de la antipozi detinând alte trei statiuni de cercetare în regiune. „Este mult mai usor pentru o tara aflata într-o pozitie geografica ca aceea a României sa preia o baza mai veche decât sa construiasca una noua”, a subliniat pentru Rompres Teodor Negoita. Datorita posibilitatii folosirii acestei baze, costurile anuale ale deplasarii si prezentei unei expeditii românesti în regiune vor fi de numai 20.000 de dolari. Statiunea Law-Racovita va adaposti prima echipa de cercetatori români din luna decembrie, o data cu începutul verii australe. Echipa româneasca va efectua cercetari de bioprospectare, ecologice, de prognoza a vremii, de masurare a activitatilor seismice si geomagnetice, de culegere a datelor privind interferentele în radiocomunicatii. Noua baza româneasca este construita din materiale anticorozive si dispune de un laborator, o statie radio, cinci spatii de dormit si un depozit pentru combustibili. Statiunea este amplasata în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, la o distanta apropiata de statiile Federatiei Ruse si ale Chinei, ceea ce va permite o cooperare strânsa intre cercetatori.
          
          2) Lungul drum de la ferma la furculita
          
          „Magazin” s-a ocupat în repetate rânduri de problema sigurantei produselor alimentare, cât si de alimentele modificate genetic care au ajuns si în tara noastra. Revenim acum pentru a aduce la cunostinta cititorilor faptul ca pe 25 mai a fost lansata editia 2004 a programului national de informare a consumatorilor, „Siguranta Produselor Alimentare” (SPA).
          
          SPA debuteaza sub tema „Siguranta produselor alimentare – o responsabilitate comuna de la producator la consumator”, continuând dialogul început în 2002 între toti cei implicati pe traseul produselor: ferma, procesator, transportator, distribuitor, detailist, consumator si autoritatile de reglementare si control în domeniu, astfel încât populatia sa beneficieze de avantajele unor produse alimentare sigure. Trasabilitatea alimentelor – „de la ferma la furculita” – este un principiu important utilizat în domeniul sigurantei alimentare în Uniunea Europeana si în curs de implementare în România si care face referire la un sistem cu ajutorul caruia se urmaresc etapele pe care le parcurg produsele alimentare înainte de a fi achizitionate de consumatori. Acest sistem ofera informatii despre originea produsului înca de la nivelul fermelor, traiectoria urmata în productie si permite monitorizarea si controlul lantului alimentar. Standardele de calitate sunt garantia unui produs alimentar sigur. Producatorii din industria alimentara au responsabilitatea de a produce alimente ce raspund solicitarilor si asteptarilor consumatorilor sub aspectul sigurantei si a respectarii prevederilor legale.
          Un rol important în protejarea alimentelor si implicit a consumatorilor îl au ambalajele, care mentin calitatile produselor intacte, precum si integritatea produselor pe parcursul transportului, al distributiei, în depozite si magazine. Lantul frigorific – o conditie primordiala. Siguranta produselor alimentare depinde si de respectarea de catre transportatori si distribuitori a temperaturii corespunzatoare si a numeroase alte reguli ce trebuie sa protejeze produsele de actiunea factorilor nocivi si sa împiedice degradarea lor. Dar si consumatorii au o responsabilitate: igiena alimentara. Responsabilitatea consumatorilor în asigurarea propriei sigurante alimentare este la fel de importanta ca si cea a producatorilor din industria alimentara. Consumatorul trebuie sa respecte câteva reguli de igiena alimentara atunci când achizitioneaza, transporta, depoziteaza si pregateste alimente. Riscurile la care se expun consumatorii în mediul domestic sunt legate în special de microbii capabili sa contamineze alimentele în special în faza de pregatire si consum. Protejare prin informare. Cel mai sigur mod de protejare a consumatorilor împotriva riscurilor este informarea permanenta în domeniul sigurantei alimentare. În acest scop, în 2004, în marile magazine din întreaga tara vor fi amplasate puncte de informare SPA, unde vor fi afisate în permanenta cele mai importante sfaturi pentru siguranta consumatorilor si vor fi distribuite 400.000 de pliante „ABC-ul Sigurantei Produselor Alimentare”. Exista si o pagina pe Internet www.siguranta-alimentara.ro, care ramâne în continuare la dispozitia consumatorilor pentru a facilita accesul acestora la informatiile de baza SPA, precum si la prevederile legislative din domeniu. Programul SPA se aliniaza la eforturile integrate ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), ale comisiilor specializate din cadrul Comisiei Europene, si ale altor organisme internationale care activeaza în scopul protectiei consumatorilor si al garantarii starii de sanatate prin produse alimentare sigure.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Savarina Suedeza

Urmatorul Articol

Carne cu varza

Articole Similare

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Glob

Deseuri transformante în „monumente”

5 mai 2025

O sirena provocatoare, cu degetele mijlocii în aer, sculptata din deseuri metalice...

Glob

Cum au aparut pestii în lacurile de munte din Pirinei?

5 mai 2025

Vizigotilor le placea sa pescuiasca pastravi în Pirinei, potrivit unui studiu, care...

Glob

O noapte petrecuta la muzeu

22 aprilie 2025

Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...

Urmatorul Articol

Carne cu varza

Mâncare cu piept de vitel sau cu limba de porc

Peste inabusit in lapte

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.