Se impune necesitatea înregistrarii video a interventiilor chirurgicale
Malpraxisul poate ajunge pe mâini bune
Daca înainte de 1989, malpraxisul medicilor era trecut sub pres, de fiecare data „mortii fiind de vina”, acum erorile medicale încep sa agaseze lumea, nascând un fel de atitudine mai „musculoasa” fata de greselile flagrante ale medicilor, în special ale chirurgilor. Medicii, si în special chirurgii, au pe cap responsabilitati uriase de care se achita aproape de fiecare data remarcabil, dar nici erorile nu pot fi ignorate.
Se impune necesitatea înregistrarii video a interventiilor chirurgicale
Malpraxisul poate ajunge pe mâini bune
Daca înainte de 1989, malpraxisul medicilor era trecut sub pres, de fiecare data „mortii fiind de vina”, acum erorile medicale încep sa agaseze lumea, nascând un fel de atitudine mai „musculoasa” fata de greselile flagrante ale medicilor, în special ale chirurgilor. Medicii, si în special chirurgii, au pe cap responsabilitati uriase de care se achita aproape de fiecare data remarcabil, dar nici erorile nu pot fi ignorate. De aceea, ultimul caz, cel al doctorului Ciomu, a fost tratat exemplar, acestuia retragându-i-se, irevocabil, dreptul de libera practica. Ar fi necesara, însa, si supravegherea video în timpul operatiilor, pentru ca aceasta poate dovedi daca au fost urmate sau nu procedurile corecte, în cazul unui esec.
Deces dupa o banala operatie de apendicita.
În ultima vreme, numai dupa cazul „Ciomu”, presa aduce pe tapet si alte cazuri de malpraxis care îsi asteapta rezolvarea. Astfel, în Vrancea, o femeie în vârsta de 32 de ani, a ajuns în coma si recent a decedat, dupa ce a fost operata de o banala apendicita! Pacienta Mirela Badica, mama a doi copii, a fost internata în Sectia de chirurgie a Spitalului Judetean Focsani, cu diagnosticul apendicita acuta. Interventia operatorie s-a efectuat la opt ore de la internare de catre medicul chirurg Mugurel Andronache, tot el efectuând si rahianestezia, desi întreaga echipa ATI a spitalului era în exercitiul functiunii. La numai o ora dupa interventie se instaleaza coma profunda cu stop cardio-respirator. Pacienta a fost supusa imediat manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie, dar starea de coma profunda s-a mentinut pâna în data de 30 iulie, la ora 15,30, când s-a constat decesul bolnavei. Oricum, pâna la finalizarea anchetei, doctorului Mugurel Andronache i-a fost interzisa de catre CMR participarea la orice activitate de urgenta medico-chirurgicala la Spitalul Judetean Focsani, iar sotul Mirelei Banica a depus o reclamatie la Colegiul Medicilor si la Parchetul Judetean Vrancea. Medicul este de parere ca a efectuat corect operatia si nu poate fi acuzat de malpraxis. Întrebarea este una singura: cum se poate dovedi ca un medic are sau nu dreptate, în lipsa unor evidente fara de tagada? Acesta este un motiv în plus pentru care se impune si la noi înregistrarea video a interventiilor chirurgicale.
Neglijenta sau cauze inexplicabile?
Scandal de malpraxis si la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi. Pe 29 iunie, Danut Pîrghie fusese internat la Iasi cu diagnosticul de insuficienta renala terminala, baietelul fiind introdus imediat în programul de dializa, urmând sa faca câte doua astfel de sedinte pe saptamâna. Ultima dializa, care trebuia facuta, a fost amânata întrucât se înfundase cateterul. Cateterul nu a fost înlocuit nici a doua zi, iar în a treia zi, lui Danut i s-a facut brusc rau si a intrat în coma. Din nefericire, în seara aceleiasi zile, în jurul orei 19, baietelul a murit, în ciuda faptului ca doar cu o zi înainte medicii le spusesera parintilor ca starea lui Danut nu ridica nici o problema. Parintii considera ca baietelul nu a fost îngrijit cum trebuie, acuzându-i pe medici de culpa medicala. De altfel, conducerea Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iasi a anuntat ca face o ancheta, pentru a stabili ce s-a întâmplat si care au fost cauzele ce au dus la decesul lui Danut. În fine, un alt caz este în atentia Ministerului Sanatatii: Teban Cornelia Silvana s-a nascut în data de 28 mai a.c. la maternitatea din Târnaveni, judetul Mures. De aici a fost transferata, o zi mai târziu, la Clinica de Neonatologie Tg. Mures, cu diagnosticul „hemoragie cerebrala, pareza faciala dreapta, sindrom convulsiv”. În urma analizelor efectuate, inclusiv tomografie computerizata si punctie lombara, medicii mureseni au evidentiat infectia cu Klebsiella, un microb existent în spitale. Cu toate ca în urma tratamentului cu antibiotice si a interventiei neurochirurgicale evolutia a fost favorabila o perioada, fetita nu a mai rezistat si a decedat cu câteva saptamâni în urma. „Nu vom permite repetarea situatiilor din maternitatile de la Ploiesti si Târgoviste”, a declarat dr. Ovidiu Brînzan, Ministrul Sanatatii, dupa cum relateaza Rompres.
În loc de concluzie.
Cum se vede, cazuri mai vechi ies acum la lumina, ceea ce ne face sa speram ca malpraxisul intra pe mâini bune, adica iese din „legea tacerii” si ajunge într-o zona de transparenta care nu face decât sa îndrepte lucrurile pe un fagas normal, acela al cresterii responsabilitatii medicale, în cazul erorilor si atingerea unei noi mentalitati, atât în rândul medicilor cât si în rândul pacientilor si al familiilor care pâna acum erau constrânse la o resemnare umilitoare.
2) O alta fobie îi loveste pe români 0801-11.23.999, „telefonul ucigas”!
Zvonul privind numerele de telefon mobil, care ar putea provoca moartea celui apelat, a aparut în urma cu ceva vreme în Africa, dar, într-un mod de-a dreptul bizar, a facut prima victima nevinovata si în Focsani (Vrancea), dupa cum informeaza corespondentul Rompres. Omul, de fapt, citise în mai multe cotidiene centrale un articol preluat dupa agentiile de presa straine, conform caruia orice persoana care primeste un apel de la un numar precum 0801-11.23.999 moare imediat. Acest zvon a aparut prima data în Nigeria, iar presa si politia din cea mai mare tara africana vorbesc despre existenta a sase astfel de numere, cel mai raspândit fiind 0801-11.23.999. Zvonul a pornit din cartierul Somulu al capitalei nigeriene, Lagos, când un om de afaceri si-a pierdut viata în mod violent, dupa ce a primit un apel de la un asemenea numar, iar postul de radio public al statului Osun si-a îndemnat cu toata seriozitatea ascultatorii sa nu raspunda la apelurile de la numere care încep cu 0801. Cert este ca vrânceanul nostru, speriat de moarte de amenintarea „numerelor ucigase”, zice ca a primit un telefon de la numarul 086.218.699.999.99, care oricum n-are nici o legatura cu asa zisul numar „ucigas”, si sub impulsul stirii catastrofice s-a speriat peste masura: „Când am vazut numarul de telefon cu asa multi de noua, mi-am adus aminte de stirea privind „numerele ucigase” si m-am speriat foarte tare, mai ales ca daca întorceai cifrele de noua, îti dadeau mai multe perechi de 666, numarul diavolului. Telefonul l-am primit la ora 15:00, adica, adunat 1+5 dadea tot 6. Mi-am zis ca pâna aici mi-a fost, dar nu am raspuns. Imediat am sunat sa aflu ce prefix este 086 si am aflat ca este un prefix de China. Cum eu nu cunosc pe nimeni în China, m-am gândit ca „numerele ucigase” au ajuns si în România”, a declarat focsaneanul, care se dovedeste foarte tare la adunari, scaderi si rasturnari de cifre oculte.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii