„Pubela” cu surprize
Pe traseul recuperarii si reciclarii deseurilor, arta intervine din ce în ce mai energic. Daca pe la noi „arta ecologica” pare acum doar o gluma sau o utopie, în alte tari exista o adevarata industrie a obiectelor de arta, care aduce profituri mari celor cu initiativa.
„Pubela” cu surprize
Pe traseul recuperarii si reciclarii deseurilor, arta intervine din ce în ce mai energic. Daca pe la noi „arta ecologica” pare acum doar o gluma sau o utopie, în alte tari exista o adevarata industrie a obiectelor de arta, care aduce profituri mari celor cu initiativa.
Unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai fauritorilor de miracole, din ceea ce se gaseste prin „pubelele” domestice si industriale, este indianul Nek Chand, creatorul unui regat al sculpturilor din deseuri. „Chandigarh” este numele acestui domeniu de zece hectare din statul indian Punjab. Populat de peste cinci mii de statui reprezentând zei si oameni din toate categoriile sociale ale Chinei, regatul deseurilor înnobilate este vizitat anual de zeci de mii turisti care cu greu pot crede ca se afla în mijlocul unor sculpturi facute din gunoaie comasate adunate de-a lungul vietii de artist. Initial, inginerul Nek Chand s-a ocupat cu construirea de drumuri, însa de câteva decenii s-a dedicat exclusiv sculpturii. Incredibilele lui realizari reprezinta un strigat de alarma catre populatia care „nu stie cum sa scape de resturi si cum sa le ascunda”. Cu sprijinul ministerului indian al ecologiei, Nek Chand face, poate, cel mai elocvent apel pentru curatenia tuturor asezarilor umane.
La rândul lor, mai multi artisti canadieni au prezentat în luna ianuarie 2004 o expozitie de obiecte decorative executate din fier vechi, manusi de box si bile de bowling uzate, borcane si sticle de plastic recuperate, cauciucuri, dar si alte materiale provenind din deseuri menajere. Vizitatorii expozitiei din Vancouver au ramas uimiti, atunci când au vazut ce încântatoare obiecte de interior au putut iesi din mâinile artistilor. Cine si-ar fi putut imagina ca manusile de box (prelucrate, evident) pot fi transformate într-un foarte comod fotoliu? La fel si în cazul cauciucurilor uzate, care, îmbracate în piele pot deveni un loc de relaxare ideal într-o sufragerie. Bilele de bowling a trebuit sa fie prelucrate cel mai mult, caci artistii s-au gândit la jumatati de sfera, ca suport pentru mese decorative. De prin maternitati, acesti oameni cu initiativa au cules, timp de mai multi ani, sticle de biberoane… Ce-a iesit, puteti admira si dumneavoastra. Inspiratia si munca acestor eco-artisti nu este ceva de „ochii lumii”, cum s-ar spune pe la noi. Numeroase expozitii cu vânzare se deschid anual în foarte multe tari, iar pretul unor astfel de obiecte nu este deloc mic, deoarece sunt considerate ca apartinând unei directii a artei de avangarda. Poate ca unii ar strâmba din nas, daca ar afla ca în statuile lui Nek Chand exista si balegar sau coji de banane, însa rezultatul este admirabil. V-ati întrebat vreodata daca din nenumaratele bidoane de plastic pentru soft-drink nu s-ar putea face articole de mobilier? N-ar fi deloc o aventura sortita esecului.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii