V-am prezentat în numarul precedent câteva inventii ce ne usureaza mult existenta astazi, dar care nu apartin, ca principiu de realizare, epocii moderne, ci Antichitatii! Vechii greci au fost în acest domeniu remarcabili promotori ai tehnologiilor revolutionare, asa cum le numim astazi, iar lista continua.
„GPS-ul” lui Anaximandru. Una dintre cele mai importante inventii din toate timpurile este harta. Astazi, masinile au un GPS încorporat, avem telefoane mobile cu harti numerice si, practic, nu mai putem concepe orientarea într-un teren necunoscut fara reperele oferite de o harta. Acum mai bine de doua milenii si jumatate, Anaximandru (610-546 î.Chr.) a creat harti în care a încorporat conceptele de latitudine si longitudine. Putin mai târziu – în jurul anului 620 î.Chr. – Eratostene si Strabon au realizat harti ale tuturor teritoriilor lumii cunoscute, preluate ulterior în literatura occidentala de specialitate.
Un rasfat al trupului. Pentru prima data, grecii au fost cei care au beneficiat de un sistem de apa curenta. Se stie de altfel ca ei erau foarte atasati de ideea de curatenie a corpului: se spalau cu argila, faceau bai de aburi, îsi ungeau pielea cu felurite uleiuri si asa mai departe. Si primul lavabou automat cu apa curenta vine tot din Grecia antica, astfel ca persoanele rafinate puteau face un dus, cam la fel cum îl stim noi astazi. Sistemul complex de drenaj era bazat pe apeducte si conducte de plumb pentru apa uzata. Apa era pompata pe rând înauntrul si în afara marilor bai comune (perpetuate, de altfel, pâna în perioada contemporana), precum cele descoperite la Pergam.
Ploua. Ei, si? Poate ca au cumva un aer „preistoric”, dar umbrelele vechilor greci functionau fara probleme (poate mai bine decât cele de azi, pe care le întoarce pe dos prima pala de vânt). La vremea respectiva, umbrela era facuta din oase de dimensiuni mari si lemn sau frunze de la diverse plante. Asta se întâmpla începând de prin sec. al IV-lea î.Chr. Ma rog, simbolistica sociala a folosirii acestor instrumente – care, da, aveau rolul de protectie împotriva ploii si a soarelui – era una speciala: se considera „non-viril” pentru barbati sa poarte o umbrela, iar femeile ateniene o purtau în semn de supunere. Într-un final, aceste stereotipuri au disparut, lasând locul laturii pragmatice a problemei.
O masinarie generoasa. Data viitoare când va revarsati nervii pe distribuitorul automat care nu se grabeste sa va furnizeze produsul solicitat, gânditi-va ca aceasta moderna masinarie are venerabila vârsta de doua milenii. Primul asemenea instrument a fost realizat de Heron din Alexandria, cam între anii 10-70 d.Chr. Este acelasi matematician si inginer grec, stabilit în Egiptul roman, care a inventat si usile automate, prezentate de noi în numarul precedent. În orice caz, daca azi putem introduce o moneda în fanta automatului pentru a primi o bautura racoritoare, un sendvis, o carte etc., acum 2.000 de ani acestea ofereau sanatate pura: fructe proaspete! Vedeti deci ca lumea nu e chiar atât de tânara precum pare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii