Nu stim daca de-a lungul istoriei civilizatiei umane multimilenare au existat in mod constant perioade in care harta lumii sa fi ramas neschimbata.
Cert este ca razboaiele de cucerire in urma carora unii si-au largit granitele, altii s-au vazut obligati sa isi restranga teritoriile, unele tari au disparut, altele, noi, au aparut in diverse zone de conflict, de regula, nu au adus liniste si pace pentru omenire. Dar ce se intelege prin „tari”? Relativ simplu: sunt statele recunoscute de comunitatea internationala.
Astazi exista 197 de tari recunoscute in lume, insa nu toate au acelasi statut. Vaticanul beneficiaza de statutul de observator, la fel ca Palestina, iar Insulele Cook si Niue nu sunt nici membri, nici observatori, ci membri ai unor agenti specializati. Pe de alta par-te, opt tari nu fac parte din Organizatia Natiunilor Unite, dar sunt recunoscute de cel putin o alta tara. Este vorba despre Kosovo, Republica Araba Democratica Sahrawi, Taiwan, Abhazia, Osetia de Sud, Republica Turca din Ciprul de Nord, Niue si Insulele Cook.
Mai sunt doua state recunoscute ca non-membri ONU si alte cinci independente nerecunoscute, ceea ce urca totalul la 210 de tari. De mentionat insa ca alaturi de acestea exista si aproximativ 110 teritorii contestate si aproape 160 de dependente si teritorii diverse. In Cer si pe Pamant totul e relativ – ar spune, probabil, genialul Einstein.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii