Cladire emblematica pentru orasul Praga, Manastirea Strahov este considerata unul dintre cele mai vechi asezaminte crestine apartinand ordinului Premonastrensian. Acesta este un ordin de calugari romano-catolic, fondat in anul 1120 de Sfantul Norbert din Xanten. Istoria manastirii a fost marcata de o multime de evenimente (incendii, razboaie, era comunista), dar a supravietuit tuturor nenorocirilor care s-au abatut asupra ei.
Inaltata pe o colina, de fapt dealul Petrin, in locul denumit Strahov, este rezultatul eforturilor episcopului Jindrich Zdik, care, dupa un pelerinaj in Tara Sfanta, in anul 1138 a dorit sa construiasca o manastire in Praga. Bucurandu-se de sprijinul autoritatilor, a ridicat la inceput o biserica din lemn. In 1149, aceasta a fost inlocuita de o biserica din piatra si, pana in 1182 au fost construite o serie de cladiri anexa. In 1258 insa, intregul complex a fost distrus de un incendiu. A urmat o lunga perioada neagra care a luat sfarsit abia in 1586. Noul staret, Strahov a inceput reconstructia bisericii ruinate, a continuat cu cateva ateliere si a extins suprafata asezamantului cu ajutorul unor gradini.
In timpul Razboiului de 30 de Ani (1618-1648) manastirea a fost victima atacurilor efectuate de doua regimente suedeze. Au fost furate obiecte de cult si pretioase manuscrise. Reconstructia care a urmat s-a terminat in 1679. In 1742, complexul este din nou grav avariat de bombardamentele armatei franceze, care a atacat Praga. In timpul reparatiilor si restaurarilor care au urmat, structurile medievale originale au fost inlocuite cu constructiile baroc, pe care le putem vedea si in zilele noastre.
Intre 1950 si 1989, activitatea monahala a fost oprita si reluata abia dupa caderea regimului opresiv. Manastirea a redevenit un loc de rugaciune, procesul de reconstructie fiind permanent in atentia celor de aici.
Complexul contine, pe langa Basilica Fecioarei Maria si o galerie de arta si vestita Biblioteca Strahov, construita in stil renascentist.
Biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construita initial ca o basilica romana, apoi, dupa incendiul din 1258 a fost reconstruita in stil gotic, iar dupa 1742 in stil baroc, sub indrumarea arhitectului italian Anselmo Largo. Conceputa ca o nava cu 63 de metri inaltime, se termina cu o absida in care se afla altarul principal. In interior, se gasesc inca 10 altare dedicate unor sfinti si o orga construita in 1774, la care se spune ca in 1787 a cantat Mozart.
Galeriile de arta ocupa o cladire pe doua nivele cu o curte interioara in mijlocul careia se afla un bazin cu pesti.
Atractia locului este insa Biblioteca Strahov, faimoasa nu doar prin dimensiuni, ci si prin valoarea cartilor. A fost fondata in 1142, cand regele Vladislav al II-lea a decis ca are nevoie de un asemenea asezamant – de rugaciune si de cultura – in apropierea castelului sau de resedinta. Este gazduita in sali spatioase cu bolti impresionante impodobite cu fresce. Este cea mai mare biblioteca manastireasca din Praga.
Remarcabile sunt Sala de Filozofie, datand din 1780, cu un tavan pictat si un hol care contine un „cabinet de curiozitati” si Sala de Teologie cu tavan boltit si peretii intesati de carti, datand din 1679 si avand alaturi Muzeul Miniaturilor.
Biblioteca Strahov contine peste 130.000 de volume, inclusiv 2.055 de carti datand dinainte de anul 1.500 si 3.000 de manuscrise, cel mai vechi dintre comorile ei fiind Evangheliarul Strahov din secolul al IX-lea.
IRINA STOICA
Comentarii