• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cele mai deosebite specii descoperite in 2008

Cele mai deosebite specii descoperite in 2008

28 octombrie 2009
in Glob
A A

Natura ascunde inca multe taine. Cercetatorii sunt tot mai uimiti de cate specii de vietuitoare traiesc pe pamant sau in adancul apelor despre care nu se cunoaste nimic. De aceea, Institutul pentru Explorarea Speciilor din cadrul Universitatii de Stat din Arizona (SUA), impreuna cu un comitet international de taxonomisti (biologi specializati in clasificarea vietuitoarelor), obisnuieste sa alcatuiasca, in fiecare an, o lista, un fel de „top” al celor mai deosebite specii de vietuitoare descrise dar si publicate in reviste de specialitate.

Dintre miile de specii pe care savantii le-au descris intr-o revista de inalta tinuta stiintifica, in anul 2008, organizatia mentionata mai sus a ales doar zece pe care le-a enumerat in „lista de onoare”. Criteriile de alegere sunt destul de diverse dar la fel de subiective. Stim cu totii, dar mai ales cercetatorii, ca fiecare specie are rolul ei bine definit in natura incat nici una nu poate fi considerata mai importanta ca alta. Doar omul, in intentia sa de-a demonstra ca este mai presus de randuiala naturii, incearca sa creeze o scara a valorilor si printre vietuitoare. Lista intocmita nu este altceva decat o modalitate de atragere a atentiei lumii asupra importantei cercetarilor de taxonomie si asupra ideii, despre care vorbeam mai sus, cu privire la imensitatea si complexitatea naturii vii.  Sa vedem, asadar, care au fost noutatile descoperite in 2008 de catre cei ce se ocupa de biodiversitatea Terrei. Ne vom opri doar asupra catorva dintre cele trecute in „topul” celor mai deosebite specii, restul, enumerandu-le.

Palmierul urias

Este gigantic si are o infatisare spectaculoasa. Creste numai intr-o anumita regiune restransa din nord-vestul Madagascarului. Cercetatorii au descoperit circa 100 de exemplare si, din acest motiv, s-a pus problema conservarii speciei. O astfel de masura este cu atat mai importanta cu cat uriasul palmier infloreste numai o singura data in viata. Are o inflorescenta uriasa cu sute de flori iar dupa ce fructifica, planta …moare. Pentru ca specia sa nu dispara, savantii au colectat semintele palmierului gigant si le-au distribuit celor pasionati in cresterea acestor specii, stimuland astfel, strangerea de fonduri pentru salvarea palmierului urias de la disparitie.

Cel mai mic sarpe din lume

Ajunge la doar 10 cm lungime si este subtire cat o mina de creion. A fost descoperit in insulele Barbados din Marea Caraibelor. Herpetologul S. Blair Hedges, specialist in studiul amfibienilor si reptilelor, a descris aceasta specie ca fiind la limita minima a dimensiunilor posibile pentru o specie de sarpe. Deoarece specia a fost gasita pe o arie restransa din padurile din estul Barbadosului, iar pe insula se afla o populatie numeroasa, biologii isi fac mari griji pentru viitorul acestei specii.

Calutul de mare pitic

Este o mica vietate marina de marimea unui… bob de mazare. Cu toate acestea, este vertebrat si anume, un peste. Lungimea calutului de mare pitic (Hipocampus satomiae) este de numai 13,8 mm. El a fost descoperit in apele insulei Borneo (partea indoneziana), numita Kalimantan. Denumirea stiintifica a capatat-o dupa numele scafandrului care l-a colectat din adancuri. O data cu aceasta specie au mai fost descrise alte doua specii de caluti de mare, ceea ce demonstreaza cat de variata este imensitatea oceanelor si marilor de pe planeta.

Cea mai lunga insecta din lume

Are peste o jumatate de metru lungime si a fost descoperita in partea malaeziana a insulei Borneo. Este o insecta din ordinul Phasmida, un grup ce cuprinde peste 300 de specii, dintre care multe sunt spectaculoase ca infatisare. Respectivele insecte sunt foarte greu de observat, ele fiind renumite pentru camuflajul adoptat. Unele seamana cu niste ramuri, in timp ce altele iau forma si culoarea unor frunze, confundandu-se perfect cu mediul in care traiesc. Specia nou descoperita, denumita de specialisti Phobaeticus chani face parte din grupul insectelor denumite „betele ambulante”.

Arborele de cafea fara… cofeina

Este o specie de planta inrudita cu cele din care se obtine cafeaua dar ale carei „boabe” (seminte in realitate) nu contin cofeina. Planta, originara din Camerun, ar putea sta la baza producerii unor tipuri de cafea lipsite in mod natural de cofeina. Astfel, s-ar elimina procesele chimice prin care trec acum boabele de cafea al caror continut de cofeina este destul de mare. Celelalte specii publicate in insolitul „top” sunt: „Melcul fantoma fara cochilie” care este… carnivor; „Varul lui Nemo” – un pestisor mic, colorat in albastru viu; „Materpisus Attenboroughi” – fosila unui peste ce a trait, pare-se, acum 335 milioane de ani in urma; „Bacteria din fixativ” care traieste chiar in fixativul de par si o „Cochilie mai putin obisnuita” ce se rasuceste in jurul a patru axe, intr-un mod cu totul arhaic. O lume a vietuitoarelor care uimeste si intriga stiinta.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Turnul Londrei

Urmatorul Articol

Salata de creier

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Salata de creier

Supa de ciuperci

Infuzii de tinerete

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.