Cu o varietate de plante si arbusti spectaculoasa lasate sa creasca la fel ca in mediul lor natural, dar ingrijite si protejate in spatii special amenajate, gradinile botanice din intreaga lume sunt o adevarata „lectie” privind istoria naturala a planetei. Unele mai frumoase ca altele, mai impunatoare sau mai diversificate, gradinile publice atrag nenumarati vizitatori. Pe cateva dintre ele, incercam sa le descoperim, prin intermediul cuvantului.
Gradina de flori Keukenhof din Olanda
Cunoscuta sub numele de „Gradina Europei”, este considerata cea mai mare gradina de flori din lume. Orasul Keukenhof care gazduieste aceasta frumusete este situat in apropiere de Lissc. Gradina este caminul unde-si etaleaza maretia si grandoarea peste sapte milioane de bulbi de flori, cu preponderenta lalele, dispuse in adevarate rauri si curcubee de culori. Are o suprafata de 32 de hectare si 15 km de alei. Exista aici 4,5 milioane de lalele in peste 100 de varietati, dar si peste 2500 de pomi care cresc si infloresc in fiecare primavara. Gradina de flori din Keukenhof este cel mai fotografiat loc din Olanda si a fost vizitata de aproximativ 44 de milioane de persoane in ultimii 60 de ani. Un adevarat loc de pelerinaj. Printre multele premii castigate se numara si acela pentru cea mai pretuita atractie europeana. Pe merit, bineinteles.
Minunea din Berlin
Botanischer Garten din Berlin are o suprafata de 43 hectare, fiind una dintre cele mai frumoase si vaste din lume. Ea „aduna” la un loc peste 22.000 de specii de plante asezate intr-o ordine bine gandita. Gradina din Berlin este formata dintr-un muzeu botanic, un ierbar de dimensiuni foarte mari, o biblioteca stiintifica dar si numeroase sere. Una dintre acestea este cunoscuta sub numele de Marele Pavilion, fiind recunoscuta ca sera cea mai mare din lume. Suprafata totala a serelor este de 6000 de metri patrati iar plantele sunt asezate in functie de originea lor geografica. Gradina Botanica din Berlin a fost construita intre anii 1897 si 1910.
Edenul din Marea Britanie
Deocamdata este cea mai mare sera de pe Pamant, se afla amplasata in Cornwall si poata denumirea de Proiectul Eden. Impartit in patru mari sectoare, (Biomul padurii tropicale, Biomul mediteranean, Biomul gradinilor si Miezul), aici infloresc plante din lumea intreaga. Biomul tropical cuprinde peste 1200 de specii de plante din principalele zone tropicale si are o suprafata de 15.600 de metri patrati. Biomul mediteranean ocupa 6540 metri patrati si adaposteste peste 1.015 specii diferite. Vizitarea acestui sector poate fi considerata o plimbare de vacanta prin climatul mediteranean. „Miezul” este denumirea data centrului educational Eden. De fapt, nu este altceva, decat o cladire deosebita, devenita un cadru pentru expozitii si alte evenimente.
Proiecte noi
Exista in lume si alte gradini frumoase, cum ar fi Gradinile botanice din Australia sau Gradina botanica Qinling (China). Cu toate acestea, multe proiecte pentru alte gradini botanice sunt in derulare. Peste catva timp vom putea sti daca vor fi la fel de interesante sau mult mai deosebite. Este vorba despre Gradina Bay South, Singapore care in 2011 se va imbogati cu inca 100 de hectare de spatiu acoperit cu gradini verzi, sau despre Gradinile Internationale ale Regelui Abdullah, Arabia Saudita care vor fi amenajate langa Riyadh. Ce cuprinde proiectul? Arhitectura locului va fi impartita in „Gradinile stiintifice, Gradinile acvatice, Gradinile fizice, Aviarul (locul unde pasarile exotice vor zbura libere printre pomi), Gradina labirint (un loc amuzant si incitant, probabil) si Gradina luminii si a sunetului. Locuri visate, locuri fara asemanare pe care unii dintre noi le vor putea admira.
IOANA FLORIA
Comentarii