• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cele mai lungi si spectaculoase fluvii ale lumii

Cele mai lungi si spectaculoase fluvii ale lumii

9 februarie 2012
in Glob
A A

E greu sa stim daca intr-adevar, cele mai lungi fluvii din lume sunt si cele mai atractive sau cu cel mai mare debit. De pilda, Dunarea a fost inclusa pe lista realizata de Forbes, ca fiind unul dintre cele mai frumoase cinci rauri din lume. Spectaculoase sau nu, fluviile lumii se duc care incotro, uimind generatii de-a randul, uneori cu salbaticia lor, alteori cu limpezimea si blandetea apelor.

Nilul – Africa

Are cea mai mare lungime din lume: 6671 km, traverseaza statele africane Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia si Egipt pentru a se varsa in Marea Mediterana. Marele fluviu, dupa cum sustin specialistii, chiar daca exista inca multe controverse pe aceasta tema, izvoraste dintre stancile muntilor vulcanici Virunga (4507 m), situati nu departe de Ecuator, in podisul Rwanda. De-a lungul drumului sau, are mai multe denumiri: Kasumo la izvoare, Nil Alexandra inainte de a intra in lacul Victoria, Victoria Nil, Raul Gazelelor, Nilul Alb care se uneste cu Nilul Albastru, pentru ca intr-un final sa fie cunoscut sub numele simplu, Nil.

Vechii egipteni considerau Nilul ca fiind zeu. Valea Nilului pastreaza vestigiile uneia dintre cele mai renumite si vechi civilizatii, cea egipteana. Aici se gasesc doua dintre minunile lumii: Piramida Kheops si Farul din Alexandria. O curiozitate stiintifica si geologica ar fi descoperirea in 1958, cu ajutorul radioizotopilor a Nilului II, cel mai lung rau subteran, care curge sub Nil si care are un debit de 6 ori mai mare decat cel de la suprafata.

Amazonul – America de Sud

La fel ca Dunarea, Amazonul curge de la vest spre est, paralel cu Ecuatorul. Este cel mai mare curs de apa dulce de pe Terra datorita celor doua caracteristici: debitul de apa (219.000 mc/s ) si suprafata bazinului hidrografic (6.915.000 kmp). Are lungimea de 6440 km iar izvoarele sale se gasesc in masivul peruan Nevado Mismi, la 175 km departare de Pacific. Determinarea izvorului marelui fluviu s-a facut prin 1971 de catre o echipa de exploratori condusa de Loren Mcintyre, astfel, se poate spune ca, descoperirea izvorului Amazonului se facea dupa 471 de ani de cand spaniolul Vicente Yanez Pinzon pe la 1500 descoperise gura fluviului ale carui ape transformau portiunea alaturata Oceanului Atlantic intr-o Mare Dulce.

Impreuna cu numerosii sai afluenti, peste 1000 la numar, dintre care 20 au peste 1500 km lungime fiecare, Amazonul a fost strabatut, aproape in intregime de conchistadorul Francesco de Orlean in 1547, cand a plecat din Ecuador, in cadrul unei expeditii in cautarea aurului, a mirodeniilor si a orasului legendar, El Dorado. Numele fluviului vine de la un trib de femei intalnite de conchistador in drum, numite „amazoane” dupa numele unui trib de luptatoare aprige din miturile Greciei Antice.

Yangtze (Fluviul Albastru) – China

Este al treilea ca lungime din lume masurand 6211 km din care 2800 sunt navigabili, si este cel mai mare fluviu al Asiei. Apele lui uda doar teritoriul Chinei si se varsa in Marea Chinei de Est la 23 km de orasul Shanghai. Isi are izvoarele in ghetarii din Muntii Dangla, situati in zona de est a Podisului Tibetan. Fluviul este cunoscut si sub alte denumiri.

Referindu-se la cursul inferior al apei, chinezii il numesc Yangtze (Fluviul Albastru), in timp ce in totalitate se numeste Chang Jiang, ceea ce inseamna, „Fluviul Lung”. Pe de alta parte, diferite sectoare ale fluviului poarta denumiri locale, precum: Moron Us He, Tongtian He, Jinsha Jiang iar in Tibet poarta numele de „DriOchu” adica „Raul femelei de iac”.

Mississippi – SUA

Izvoraste din Lacul Itasca in partea de nord a statului Minnesota si are lungimea de 6019 km. Apele lui se unesc cu afluentii principali Missouri si Maramac langa orasul St. Louis, iar cu Ohio in statul Illinois. Strabate Statele Unite pe directia nord-sud, in zona Marilor Campii, varsandu-se in Golful Mexic. Fluviul a fost descoperit in anul 1540 de spaniolul Hemando de Soto, si a fost explorat, de la varsare la izvoare de catre expeditia americana (1803-1805) condusa de Marywater Lewis, cand au fost descoperite cele trei izvoare ale fluviului.

Sub auspiciile „Comisiei pentru fluviul Mississippi”, creata in 1879, de-a lungul fluviului a fost construit un vast sistem de indiguiri, ceea ce insumeaza peste 4000 km lungime iar digurile ating, pe alocuri, inaltimea de 10 m. In delta fluviului au fost construite canale prin care apele crescute sunt deviate spre mare, fara de care existenta marilor orase (de exemplu New Orelans) ar fi mereu sub semnul inundatiilor. In regiunea vaii fluviului Mississippi se produc cele mai multe tornade, iar viteza vantului depaseste chiar si 800 km pe ora. Descoperiri ceva mai recente au stabilit ca fluviul de fapt nu s-ar termina in delta ci si-ar continua cursul inca vreo 2000 de km sub forma unui curent submarin pana in coastele Cubei.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Wiesbaden – orasul apelor miraculoase

Urmatorul Articol

Praz umplut

Articole Similare

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Urmatorul Articol

Praz umplut

Lectie de machiaj

Desecretizari si agentii oficiale OZN

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.