Aflat pe malul Rinului, in vestul Germaniei, orasul Wiesbaden este centrul administrativ al landului Hessen, importanta statiune balneoclimaterica avand 27 izvoare cu ape termale. Utilizarea acestora de catre romani este atestata din primul secol d.Hr. cu toate ca exista putine vestigii din epoca respectiva. Orasul, care s-a dezvoltat dintr-o prima fortificatie romana, se numea „Aquae Mattiacorum”. In anul 370 s-a ridicat un zid de incinta in jurul izvorului principal si grupului de case invecinate. Probabil pentru a se proteja de populatiile germanice din vecinatate. In 829 cronicarul Eginhard mentioneaza localitatea sub numele de „Wisibada”, ca una dintre resedintele regale.
Oras liber din 1241, trece din 1255, in stapanirea consilor de Nassau. Blazonul acestora, reprezentand un leu, impodobeste fantana din piata principala a orasului, zidita in 1537. Tot aici se inalta, din 1609, primaria, devenita in zilele noastre birou de stare civila.
Familia Nassau si-a stabilit aici resedinta si, in jurul anului 1744, a fost ridicat un incantator palat in stil rococo. Intre 1837-1841 a fost construit in plin centru faimosul Stadtschloss, in stil neoclasic, fiind astazi sediul oficial al conducerii landului Hessen. Intre 1806-1866 orasul este capitala Ducatului de Nassau, care este apoi anexat Prusiei.
Noii stapani il transforma in una dintre cele mai elegante si mai vestite statiuni termale din Germania, faima sa raspandindu-se repede pe intregul continent. Viata culturala cunoaste o dezvoltare extraordinara. Staatstheater devine una dintre principalele scene din tara, Cazinoul de pe versantul sudic al muntilor Taunus atrage de asemenea o multime de oameni din lumea intreaga, strazile sunt modernizate dupa modelul celor din Berlin. Trasaturile caracteristice stilului colonial, pe care Prusia l-a imprimat tuturor cuceririlor sale de dupa 1866, n-au supravietuit Celui de al Doilea Razboi Mondial decat in Wiesbaden. Orasul prezinta si astazi bulevarde largi, elegante, marginite de hoteluri si unitati comerciale cu complicate fatade baroc.
Cu impunatoare coloane, asemanatoare celor ale teatrului, a fost ridicata in 1907 o cladire foarte moderna pentru vremea respectiva, o casa de sanatate administrand cel mai important izvor termal din oras. Dupa intemeierea Republicii Federale Wiesbaden a devenit capitala pentru landul Hessen. O retea densa, bine organizata, de mijloace de transport o leaga de orasele cele mai apropiate Frankfurt si Mainz. „Capitala” a trebuit sa se afirme in ciuda concurentei vecine. De aceea si-a creat o personalitate aparte, tinand cont de pozitia sa geografica, de climatul relativ cald, de izvoarele termale si mai ales de spiritul modern, aproape meridional. Noi instalatii termale au fost create special la Aukammtal, satisfacand perfect gusturile vizitatorilor.
In materie de atractii arhitecturale, in Wiesbaden poate fi admirata „Biserica Pietii”, o impresionanta constructie neogotica dar si Capela Greaca cu cupolele aurite, de la inaltimea carora, poate fi admirata privelistea pana departe. Un funicular special face aceste inaltimi accesibile, dar nu aceste detalii fac farmecul batranului oras ci acea atmosfera deosebita care pluteste deasupra lui.
Prin tot ce o inconjoara, Wiesbaden este socotit „marea doamna” a capitalelor regionale.
IRINA STOICA
Comentarii