Continui a va prezenta mostre ale noii muzici instrumentale care se inscriu in genul deja cunoscut sub numele de New Age. Daca acest gen are o vârsta inca frageda, nu e mai putin adevarat ca unii din muzicienii aflati in primele rânduri ale acestui nou gen muzical sunt adevarati veterani, veterani ai muzicii electronice care sta la originea New Age-ului.
Continui a va prezenta mostre ale noii muzici instrumentale care se inscriu in genul deja cunoscut sub numele de New Age. Daca acest gen are o vârsta inca frageda, nu e mai putin adevarat ca unii din muzicienii aflati in primele rânduri ale acestui nou gen muzical sunt adevarati veterani, veterani ai muzicii electronice care sta la originea New Age-ului. Unul dintre acestia este, fara indoiala, Christopher Franke. In 1970, Franke devine membru al formatiei Tangerine Dream, foarte cunoscuta la vremea aceea, o formatie care facea un fel de pionierat in noua muzica electronica. Sapte din discurile formatiei au fost discuri de aur la vremea respectiva. Dupa 18 ani, in 1988, Christopher Franke paraseste Tangerine Dream si se dedica unei cariere solo, in care sa-si promoveze propriile idei muzicale. In 1991, Franke pune bazele casei de discuri Sonic Images si a surorii ei, Earthtone Records, unde vor aparea numeroase albume de studio si inregistrari de coloane sonore pentru filme de lung metraj si de televiziune. Ultimul album al lui Franke se numeste EPIC si este o colectie de melodii culese de pe ultimele lui albume, Transformation of Mind, The Celestine Profecy, Klemania, Pacific Coast Highway, Enchanting Nature printre altele. 20 de melodii care probeaza geniul sau de mare instrumentist.Exista muzica New Age si in România Câtiva cititori m-au intrebat daca in afara de albumele compozitorilor straini de New Age exista si produse similare românesti. Exista, si despre vreo doi compozitori am si scris. Dar, pentru o mai buna informare, o sa-l las pe Sergiu Rusu, realizator de emisiuni muzicale dedicate New Age la Radio Arad, sa ii pomeneasca pe cei mai reprezentativi muzicieni români din domeniul muzicii instrumentale de ambianta.
Vom deschide acum o poarta spre artistii români, care nu se lasa mai prejos decât compozitorii de gen consacrati in strainatate, esenta muzicii lor fiind, nu de putine ori, cu mult mai subtila decât ne-am putea imagina.
Cine sunt acesti compozitori români si ce ne ofera ei?
As dori sa incep cu aradeanul Iozsef Ferenc Boda, al carui album lansat in 1997, „Modern Atlas” (Eurostar Arad, 1997, cinci piese), impletind prin titlurile pieselor vechile mistere ale mitologiei elene ne aduce prin sunetul sau o oaza de liniste si pace. Caseta contine cinci piese, fiecare fiind ea insasi o legenda povestita prin intermediul sintetizatorului, care cu acordurile sale meditative ne poarta intâi la poalele muntelui tinut pe umeri de titanul Atlas, apoi printr-un zbor ne aminteste de orasul antic Tomis, ca, in sfârsit, printr-un ecou transcendental sa ne proiecteze in mareata Atena. Cel mai recent album al lui Iozsef Boda se numeste „Prema Svara” (suflul iubirii, in sanscrita), (Iozsef Boda, Arad, 1998, 7 piese) si a fost inspirat „de inalte stari spirituale traite cu ocazia unui pelerinaj la Madugorje”.
Comentarii