Proiectul COBRA îsi propune sa îmbunatateasca atât calitatea diagnosticului, cât si pe cea a tratamentului cancerelor localizate, prin dezvoltarea unui nou prototip de robot medical pentru brahiterapie si biopsie sub îndrumarea RMN.
Obiectivul general al proiectului este de a îmbunatati calitatea vietii pacientului si de a reduce mortalitatea provocata de cancer. Zona gâtului, a prostatei si alte tesuturi moi vor fi principalele cancere localizate de interes în proiect. Inventatorul si conducatorul echipei de oameni de stiinta este medicul român Dragos Axinte, profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, având o experienta de peste 20 de ani în cercetare si inginerie.
El detine peste 40 de proiecte de cercetare în productie si coopereaza pe scara larga cu multe companii de renume mondial precum Rolls-Royce Aerospace, Rolls-Royce Marine, BAE Systems, Siemens, National Instruments, Sandvik-Coromant.
Potrivit expertilor, robotul denumit COBRA, care imita flexibilitatea unui sarpe, va putea fi folosit în chirurgia cancerului în decurs de circa 10 ani. Controlat de la distanta, el a fost folosit în inspectia si repararea motoarelor cu reactie si în instalarea si întretinerea centralelor nucleare. „Am început testele initiale pentru a vedea daca robotul poate efectua proceduri chirurgicale”, a declarat prof. Axinte. Echipa a obtinut finantare spre a adapta COBRA la utilizarea în chirurgie, în special în cancerul de gât si la interventia chirurgicala asupra leziunilor. În timp ce astfel de proceduri medicale au fost efectuate cu instrumente endoscopice, noul robot ar putea oferi mai multa dexteritate, precizie si vederi de înalta definitie pentru echipele chirurgicale.
Lung de 5 metri si ultrasubtire (9 mm în diametru) s-ar putea strecura cu usurinta prin spatii înguste si curbe. Studii preliminare pentru utilizarea medicala a COBRA au fost efectuate cu dr. Oladejo Olaleye, consultant pentru Spitalele Universitare din Leicester NHS Trust. El a declarat: „Obtinerea unei vederi clare asupra cancerelor de gât si de laringe se va traduce în eliminarea tumorilor cu mai putina durere, recuperare mai rapida din spital, supravietuire îmbunatatita si rezultate mai bune de reabilitare pentru pacienti.”
Vor urma o serie de studii de validare si clinice pentru a transpune designul robotului în practica medicala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii