– Doamna Coralia Jianu, ne adresam dv. pentru a va întreba care ar fi specificul dinozaurilor descoperiti în tinuturile Hunedoarei.
– Doamna Coralia Jianu, ne adresam dv. pentru a va întreba care ar fi specificul dinozaurilor descoperiti în tinuturile Hunedoarei.
– Dinozaurii din Tara Hategului sunt pitici si majoritatea au caractere primitive, ceea ce este destul de ciudat pentru sfârsitul Erei Dinozaurilor, când au trait acestia.
– De când dateaza primele descoperiri si unde sunt ele localizate?
– Primele descoperiri dateaza de la sfârsitul secolului trecut, când Baronul Franz Nopcsa a început colectarea si studierea sistematica a dinozaurilor din Tara Hategului. Depozite continentale cu resturi de dinosaurieni s-au descoperit în localitatile Sânpetru, Tustea, Valioara, Pui, etc.
– În ce alte muzee ale lumii mai sunt prezente fosile de dinozauri hunedoreni?
– Fosile de dinozauri si alte reptile de vârsta Maastrichtiana descoperite în Bazinul Hategului se afla la British Museum Natural History din Londra.
– „Migreaza” cumva aceste fosile spre alte tari si prin metode mai… neortodoxe?
– Din pacate da. Am vazut la Budapesta fosile din Hateg oferite spre vânzare Institutului geologic. Metodele sigur ca sunt neortodoxe, deoarece aceste fosile fac parte din patrimoniul national si deci este interzisa colectarea neautorizata si deci si comercializarea lor, în tara sau în afara ei.
– Cum, sub egida cui si unde se desfasoara actualele sapaturi arheologice?
– Sapaturile paleontologice din Bazinul Hategului au fost efectuate pâna în prezent de catre Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva în colaborare cu specialisti americani si de catre Universitatea din Bucuresti.
– Care ar fi cele mai interesante exemplare din acest domeniu detinute de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva?
– Cele mai interesante exemplare din colectia muzeului sunt acum parte a unei expozitii internationale itinerante cu titlul „Dinozauri, amoniti, asteroizi – Viata si moarte în Maastrichtian”, care se afla expusa la noi în judet, la Castelul Corvinestilor din Hunedoara pâna în august, când va pleca în Statele Unite ale Americii, Sultanatul Oman, Olanda, Polonia etc. Dintre acestea, amintesc oase de pterozauri (reptile zburatoare), oase craniene ale unor dinozauri carnivori de talie mica, oua de dinozauri.
– Cum poate fi protejat acest „patrimoniu” de fosile de dinozaur?
– În legatura cu protectia acestor situri fosilifere ar trebui facute mai multe lucruri. În primul rând e necesara o educatie referitoare la protectia rezervatiilor naturale, apoi o legislatie clara si nu în ultimul rând fonduri pentru amenajarea, paza si protejarea acestora.
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii