Anul acesta, specialistii din CNES (Centre National d’Études Spatiales) si-au propus lansarea cu o racheta ARIANE A microsatelitului DEMETER (Detection of Electromagnetic Emission Transmitted from Earthquake Regions), destinat studierii perturbatiilor ionosferice provocate de fenomene geofizice naturale cum sunt cutremurele si eruptiile vulcanice. Relatiile care exista intre aparitia unor perturbatii electrice si magnetice si cutremure sunt cunoscute de mult, acestea din urma fiind insotite de fenomene de scânteiere, lumini ce apar pe cer sau pe vârfurile muntilor, devieri ciudate ale acului busolelor.
Anul acesta, specialistii din CNES (Centre National d’Études Spatiales) si-au propus lansarea cu o racheta ARIANE A microsatelitului DEMETER (Detection of Electromagnetic Emission Transmitted from Earthquake Regions), destinat studierii perturbatiilor ionosferice provocate de fenomene geofizice naturale cum sunt cutremurele si eruptiile vulcanice. Relatiile care exista intre aparitia unor perturbatii electrice si magnetice si cutremure sunt cunoscute de mult, acestea din urma fiind insotite de fenomene de scânteiere, lumini ce apar pe cer sau pe vârfurile muntilor, devieri ciudate ale acului busolelor. Aceste observatii au fost fie neglijate, fie privite cu suspiciune, in special deoarece nu puteau fi masurate fizic.
In ultimii zece ani au fost efectuate in acest domeniu mai multe studii, care au relansat interesul oamenilor de stiinta pentru efectele electromagnetice care apareau concomitent sau chiar inainte de cutremure sau eruptii vulcanice. Astfel, s-a constatat ca astfel de fenomene pot deveni deosebit de interesante, mai ales deoarece adesea ele pot avea loc cu câteva ore anterior seismului sau unei eruptii, fiind un fel de precursori de termen scurt. Specialistii au avansat mai multe ipoteze pentru a stabili cauza acestor fenomene: aparitia de unde de compresiune in rocile din vecinatatea epicentrului cutremurului, sau descarcari electrice provocate de redistribuirea de incarcari in sol (efecte piezoelectrice sau electrocinetice).
Deoarece DEMETER va studia caracteristicile undelor electromagnetice emise de aceste fenomene geofizice naturale, el va fi dotat cu: senzori electrici si magnetici in gama de frecvente 0-3 MHz, spectrometru de ioni, analizor de particule incarcate electric si o sonda Langmuir, pentru masurarea densitatii de electroni.
Observatiile care vor fi facute de satelitul DEMETER au, fata de masuratorile facute la sol, avantajul de a acoperi majoritatea regiunilor seismice de pe globul terestru, precum si cel al unei achizitii rapide de date, in special datorita existentei la bord a unui procesor cu o memorie de 8 Gigabiti!
Pentru informatii suplimentare: http://www.cnes. fr./
Comentarii