Pesemne un complex (de inferioritate) ancestral face astazi ca unii oameni sa-si exprime aspiratiile de a concura cu Divinitatea inaltand un fel de „scara la cer” care ar putea avea un stramos in miticul Turn Babel. Ce-i drept, exista constructii a caror noima este argumentata prin insasi functia lor. Pe langa blocurile-turn ridicate in contextul dezvoltarii pe verticala a metropolelor supraaglomerate, turnurile de televiziune sau uriasele antene de telecomunicatie unde, totusi, nu orice muritor are acces, ne uimesc si ne intriga totodata. Cu atat mai mult creeaza felurite senzatii contradictorii asa-numitele turnuri panoramice, un gen de zone de divertisment si aventura cu multa-multa adrenalina printre nori.
Asadar, nu vorbim aici despre centrele de afaceri din zgarie-nori, turnuri de fildes numai bune sa tina – fie si simbolic – departe de omul de rand imaginea reala a laboratoarelor in care se fabrica bani, tot mai multi bani pentru cei tot mai bogati. Ne oprim la uluitorul Stratosphere din Las Vegas, aceasta capitala mondiala a distractiilor si jocurilor de orice fel, edificiu prezentat drept un hotel-cazino inalt de 350 de metri. Pana aici, nimic (foarte) neobisnuit. Socul neinitiatului vine atunci cand da cu ochii de nebunia plasata chiar in partea superioara a turnului: un parc de distractii modern, dotat cu cateva masinarii pe care nu orice om normal si le poate imagina. Este ceea ce poate sa te stoarca la maximum de adrenalina, utilizand doua elemente forte nu tocmai usor de „digerat”: inaltimea ametitoare si forta gravitationala.
Pe o platforma instalata la 270 de metri inaltime se afla „caracatita” Insanity-The Ride, dispozitiv care se invarteste cu mare viteza, dupa care for-ta centrifuga face ca mecanismul sa se deschida spre exterior, la un unghi de 70 de grade. Viteza de rotatie a „caracatitei” este de 64,37 de kilometri pe ora, asa ca masinaria nu e recomandata celor slabi de inima. Pe aceeasi platforma din varful turnului se afla un montagne russe, X-Scream, a carui sina iese in exteriorul cladirii cu 8 metri, dandu-le senzatia turistilor care se urca in el ca sunt aruncati in gol.
Al treilea mecanism spectaculos din parcul de distractii Stratosphere este un lift, Big Shot, care circula intre platforma aflata la 270 m inaltime pana la limita superioara a turnului, la 350 m, parcurgand distanta de 80 de metri cu viteza de 80 de km/ora. De remarcat un lucru important: de la inaugurarea parcului nu a existat niciun accident, in schimb, de-a lungul anilor, cinci persoane s-au sinucis, aruncandu-se din varful turnului. Probabil ca si o asemenea constructie indrazneata isi cere tributul ei…
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii