b>5-ul de baza
Unii spun ca pe vremuri oamenii erau mai scunzi în comparatie cu noi, cei de azi, dar adevarul e departe de aceste „observatii” empirice. Se poate admite, însa, ca pe vremea lui Petru cel Mare nu se juca baschet, în vreme ce azi acest sport e în plina ascensiune.
b>5-ul de baza
Unii spun ca pe vremuri oamenii erau mai scunzi în comparatie cu noi, cei de azi, dar adevarul e departe de aceste „observatii” empirice. Se poate admite, însa, ca pe vremea lui Petru cel Mare nu se juca baschet, în vreme ce azi acest sport e în plina ascensiune. Asa ca, facând un mic efort, am putea selectiona in functie de inaltime câteva VIP-uri istorice pentru a alcatui echipa de baschet a lumii, „de vis” cum se zice.
IISUS HRISTOS (1-33). Pare o impietate sa pomenesc numele Mântuitorului în acest context ludic, în care date despre unii oameni importanti sunt alaturate înaltimii lor. Cu toate acestea este tulburator sa descoperim ca toate suferintele la care a fost supus Iisus, inclusiv rastignirea pe Cruce, au fost îndreptate asupra unui om care si-a impresionat discipolii, si tot restul lumii care i-a stat în fata, si prin statura sa impunatoare, având în vedere ca, dupa unele informatii, masura 1,87 m.
PETRU CEL MARE (1672-1725), a avut noroc: s-a jucat în adolescenta de-a soldatelul si de-a constructorul de vase, dupa care a devenit tar si apoi împarat al Rusiei. I se spune, totusi, „cel Mare” pentru ca a occidentalizat Rusia, a construit drumuri si canale, a modernizat armata si flota si a securizat porturile maritime facându-le apte pentru un comert modern. Prin aceste masuri radicale el a reusit sa transforme o tara doar întinsa într-o mare putere mondiala. Pâna la urma, e normal: avea 2,04 m. Prin urmare, putea juca pivot în orice „dream team” american de azi.
MIHAI VITEAZUL (1558-1601) reuseste sa fie primul domn care uneste cele trei regiuni ale României: Tara Româneasca, Transilvania si Moldova. La 1 noiembrie 1599 sta scris ca a intrat triumfal, cu un alai impresionant, în Alba Iulia, primind cheile cetatii aduse de episcopul Napragy. Victima a masinatiunilor politice dar si a staturii sale falnice de 1,85 m, Mihai Viteazul este ucis în august 1601 pe Câmpia Turzii.
GIACOMO GIROLAMO CASANOVA (1725-1798) a fost un aventurier iremediabil, nascut din parinti actori, la Venetia. Numele lui a devenit porecla multor barbati de azi, dar cine se încumeta sa-i ajunga la glezna? Cine se crede Casanova e bine sa stie ca omul nostru a fost nu doar un vioi cuceritor de citadele feminine, ci si soldat, alchimist, predicator, jucator de noroc, cavaler de Seingalt, intrigant politic, puscarias, evadat, violonist, spion si scriitor. Înca un amanunt: avea 1,86 m.
NAPOLEON BONAPARTE (1769-1821), „omul destinului”, a pornit de jos, s-a afirmat pe câmpul de lupta si a ajuns mai târziu împaratul Frantei. Chiar daca unii pictori ni-l arata maiestuos pe un cal, Napoleon n-a masurat decât 1,52 m. Nu se stie daca înaltimea aceasta l-a împins sa iubeasca razboaiele sau sa faca gestul nebunesc de a cuceri Moscova, în 1812, una dintre cele mai catastrofale campanii militare din istorie, dar e cert faptul ca în aceasta aventura a pierdut 470.000 de soldati dintr-o armata de 500.000.
CHARLES ANDRE JOSEPH MARIE DE GAULLE (1890-1970), cu statura sa de 1,92 m i-a impresionat si pe francezi, atunci când, sosit de la Londra pe tarâm natal, a întemeiat cea de-a 5-a Republica. A devenit primul presedinte al ei si a transformat Franta într-o mare putere a lumii.
Banca de rezerve
LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827). Toate calitatile acestui compozitor german fac din el un titan al muzicii universale. Nimeni n-a reusit sa aduca atâta profunzime în muzica, nimeni nu a fost atât de tipicar. A scris o scrisoare de dragoste adresata „iubitei mele nemuritoare”, pe care n-a pus-o niciodata la posta. În fine, toate aceste calitati într-o fiinta care nu masura decât 1,56 m.
PETER FRANZ SCHUBERT (1797-1828) facea furori în vremea lui, femeile erau fermecate de fizicul lui si de maiestria cu care cânta la pian. Cu toate acestea, pentru o echipa de baschet n-ar fi fost bun nici de carat prosoapele pentru ca nu avea decât 1,58 m.
MIHAI EMINESCU (1850-1889) este poetul nostru national chiar daca nu a publicat, cât a trait, decât o singura carte de versuri (la initiativa lui Titu Maiorescu, în 1883) si mult mai multa publicistica la ziarul Timpul din Bucuresti. Nu-l putem atinge însa, oricâte carti am publica; statuia lui este într-un cer mult prea înalt pentru noi. Cu toate acestea, avea doar 1,68 m, privea Luna ca si noi, nu cu aceleasi cuvinte însa, iubea o femeie ca si noi, dar una singura, spre deosebire de competitia de azi.
JOHANN WOLFGANG VON GOETHE (1749-1832) a scris mult, si multi i-au selectat unele cuvinte care au devenit aforisme. A trait într-o perioada vesela si a scris o literatura trista, a trait printre oameni petrecareti si a scris carti grele, filozofice. Un exemplu este Faust, versiune tenebroasa a legendei celui care-si vinde sufletul Diavolului. Avea 1,70 si poate de asta era mai încruntat, desi în sufletul lui era un romantic care si-a trait veacul la Weimar si a suferit o singura dezamagire amoroasa, dar iremediabila, motiv pentru care a scris „Suferintele tânarului Werther”.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii