• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Echipa de vis a lumii

Echipa de vis a lumii

12 august 2004
in Glob
A A

          b>5-ul de baza
          
          Unii spun ca pe vremuri oamenii erau mai scunzi în comparatie cu noi, cei de azi, dar adevarul e departe de aceste „observatii” empirice. Se poate admite, însa, ca pe vremea lui Petru cel Mare nu se juca baschet, în vreme ce azi acest sport e în plina ascensiune.

          b>5-ul de baza
          
          Unii spun ca pe vremuri oamenii erau mai scunzi în comparatie cu noi, cei de azi, dar adevarul e departe de aceste „observatii” empirice. Se poate admite, însa, ca pe vremea lui Petru cel Mare nu se juca baschet, în vreme ce azi acest sport e în plina ascensiune. Asa ca, facând un mic efort, am putea selectiona in functie de inaltime câteva VIP-uri istorice pentru a alcatui echipa de baschet a lumii, „de vis” cum se zice.
          
          IISUS HRISTOS (1-33). Pare o impietate sa pomenesc numele Mântuitorului în acest context ludic, în care date despre unii oameni importanti sunt alaturate înaltimii lor. Cu toate acestea este tulburator sa descoperim ca toate suferintele la care a fost supus Iisus, inclusiv rastignirea pe Cruce, au fost îndreptate asupra unui om care si-a impresionat discipolii, si tot restul lumii care i-a stat în fata, si prin statura sa impunatoare, având în vedere ca, dupa unele informatii, masura 1,87 m.
          
          PETRU CEL MARE (1672-1725), a avut noroc: s-a jucat în adolescenta de-a soldatelul si de-a constructorul de vase, dupa care a devenit tar si apoi împarat al Rusiei. I se spune, totusi, „cel Mare” pentru ca a occidentalizat Rusia, a construit drumuri si canale, a modernizat armata si flota si a securizat porturile maritime facându-le apte pentru un comert modern. Prin aceste masuri radicale el a reusit sa transforme o tara doar întinsa într-o mare putere mondiala. Pâna la urma, e normal: avea 2,04 m. Prin urmare, putea juca pivot în orice „dream team” american de azi.
          
          MIHAI VITEAZUL (1558-1601) reuseste sa fie primul domn care uneste cele trei regiuni ale României: Tara Româneasca, Transilvania si Moldova. La 1 noiembrie 1599 sta scris ca a intrat triumfal, cu un alai impresionant, în Alba Iulia, primind cheile cetatii aduse de episcopul Napragy. Victima a masinatiunilor politice dar si a staturii sale falnice de 1,85 m, Mihai Viteazul este ucis în august 1601 pe Câmpia Turzii.
          
          GIACOMO GIROLAMO CASANOVA (1725-1798) a fost un aventurier iremediabil, nascut din parinti actori, la Venetia. Numele lui a devenit porecla multor barbati de azi, dar cine se încumeta sa-i ajunga la glezna? Cine se crede Casanova e bine sa stie ca omul nostru a fost nu doar un vioi cuceritor de citadele feminine, ci si soldat, alchimist, predicator, jucator de noroc, cavaler de Seingalt, intrigant politic, puscarias, evadat, violonist, spion si scriitor. Înca un amanunt: avea 1,86 m.
          
          NAPOLEON BONAPARTE (1769-1821), „omul destinului”, a pornit de jos, s-a afirmat pe câmpul de lupta si a ajuns mai târziu împaratul Frantei. Chiar daca unii pictori ni-l arata maiestuos pe un cal, Napoleon n-a masurat decât 1,52 m. Nu se stie daca înaltimea aceasta l-a împins sa iubeasca razboaiele sau sa faca gestul nebunesc de a cuceri Moscova, în 1812, una dintre cele mai catastrofale campanii militare din istorie, dar e cert faptul ca în aceasta aventura a pierdut 470.000 de soldati dintr-o armata de 500.000.
          
          CHARLES ANDRE JOSEPH MARIE DE GAULLE (1890-1970), cu statura sa de 1,92 m i-a impresionat si pe francezi, atunci când, sosit de la Londra pe tarâm natal, a întemeiat cea de-a 5-a Republica. A devenit primul presedinte al ei si a transformat Franta într-o mare putere a lumii.
          
          Banca de rezerve
          
          LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827). Toate calitatile acestui compozitor german fac din el un titan al muzicii universale. Nimeni n-a reusit sa aduca atâta profunzime în muzica, nimeni nu a fost atât de tipicar. A scris o scrisoare de dragoste adresata „iubitei mele nemuritoare”, pe care n-a pus-o niciodata la posta. În fine, toate aceste calitati într-o fiinta care nu masura decât 1,56 m.
          
          PETER FRANZ SCHUBERT (1797-1828) facea furori în vremea lui, femeile erau fermecate de fizicul lui si de maiestria cu care cânta la pian. Cu toate acestea, pentru o echipa de baschet n-ar fi fost bun nici de carat prosoapele pentru ca nu avea decât 1,58 m.
          
          MIHAI EMINESCU (1850-1889) este poetul nostru national chiar daca nu a publicat, cât a trait, decât o singura carte de versuri (la initiativa lui Titu Maiorescu, în 1883) si mult mai multa publicistica la ziarul Timpul din Bucuresti. Nu-l putem atinge însa, oricâte carti am publica; statuia lui este într-un cer mult prea înalt pentru noi. Cu toate acestea, avea doar 1,68 m, privea Luna ca si noi, nu cu aceleasi cuvinte însa, iubea o femeie ca si noi, dar una singura, spre deosebire de competitia de azi.
          
          JOHANN WOLFGANG VON GOETHE (1749-1832) a scris mult, si multi i-au selectat unele cuvinte care au devenit aforisme. A trait într-o perioada vesela si a scris o literatura trista, a trait printre oameni petrecareti si a scris carti grele, filozofice. Un exemplu este Faust, versiune tenebroasa a legendei celui care-si vinde sufletul Diavolului. Avea 1,70 si poate de asta era mai încruntat, desi în sufletul lui era un romantic care si-a trait veacul la Weimar si a suferit o singura dezamagire amoroasa, dar iremediabila, motiv pentru care a scris „Suferintele tânarului Werther”.
          
          

ShareTweet
Articolul precedent

Prajitura cu urda si marar

Urmatorul Articol

Mititei din carne de porc

Articole Similare

Glob

Colectie neobisnuita

14 iulie 2025

Arheologii care efectueaza sapaturi în perimetrul unui vechi fort roman de lânga...

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Urmatorul Articol

Mititei din carne de porc

Sos de marar cu smântâna

Budinca din carne

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.