Galeria de arta initiata de Uzinexport în foaierul On Top of Bucharest de la etajul VII al elegantului sau sediu de pe Bdul. Iancu de Hunedoara nr.
Galeria de arta initiata de Uzinexport în foaierul On Top of Bucharest de la etajul VII al elegantului sau sediu de pe Bdul. Iancu de Hunedoara nr. 8 a prezentat iubitorilor de arta lucrarile a doi artisti plastici apartinând unor generatii diferite. E vorba despre lucrarile pictorului Dragos Vitelaru si cele ale ceramistului Daniel Les.
Albastru de Vitelaru
Prin 1981, când expunea la Cluj-Napoca, la Galeria revistei Tribuna, Dragos Vitelaru îi impresiona pe cunoscatorii de arta cu lucrarile lui reprezentând monstri marini de fiecare data pe un fond gri. Fantezia coloristica si compozitionala a autorului era coplesitoare, motiv pentru care lucrarile lui Dragos Vitelaru se bucurau de un real succes printre cumparatori. Încet-încet, culorile au devenit mai vii, peisajul profund, dominat de culoarea albastra, luând locul monstrilor marini, atmosfera este acum mai mediteraneana, poate rodul unor calatorii în Grecia. Ceva din peisajul sufletesc apare mai pregnant, vietatile submarine plasându-se într-un plan mai îndepartat. Dragos Vitelaru s-a nascut la 12 august 1951, a absolvit Academia de Arta „Nicolae Grigorescu” în 1978. A fost prezent aproape în fiecare an, din 1980, în expozitii de grup sau personale, calatorind prin Europa, cu precadere Olanda, Franta, Luxemburg, Grecia, Germania. Despre acest artist adevarat, Paul Ioan spune: Asa cum devii intim cu cerul din spatele hubloului, asa cum încerci sa te confunzi cu marea de pe stânca salbatica a digului parasit, tot astfel botezul cu „albastru de Vitelaru” te face prizonierul unei clipe de încântare. O exozitie Vitelaru este de fiecare data o clipa de încântare.
Daniel Les, pasiunea pentru lut
Daniel Les s-a nascut în 1972 la Baia Mare si tot acolo a si absolvit Academia de Arta. Pasiunea lui pentru lut si grupuri statuare s-a manifestat înca de la 13 ani când a fost prezent într-o expozitie de grup în Anglia. Expozitiile personale înfloresc însa dupa 1990, fie ca sunt la Muzeul de Etnografie din Cluj, la Iasi, Oradea, Bucuresti, New York sau Italia. Daniel Les este un tânar ceramist care se poate impune în viitor; deocamdata el este premiat la Târgurile de arta din Târgu Mures, Cluj, Iasi, Sibiu, dar si la Festivalul de arta organizat de Ambasada SUA la hotel Sofitel.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii