Majoritatea inventatorilor sunt de sex masculin. Dar, dupa cum veti citi în rândurile de mai jos, au existat de-a lungul timpului si femei care prin inventiile lor celebre au adus mari schimbari în mersul societatii. Florence Parpart – a brevetat primul frigider. Despre aceasta inventatoare putini stiu ca în 1914 a obtinut brevetul pentru primul frigider. Desi toata viata, pare-se, a fost „casnica”, Florence avea simtul afacerilor si a mers cu inventia sa la toate târgurile, dezvoltându-si propria companie de promovare. Dupa cum scrie Cathy Horton, în toata aceasta perioada alaturi s-a aflat sotul sau, împreuna administrând procesul de fabricare al frigiderelor.
Josephine Cochrane – a inventat masina de spalat vase
O femeie încapatânata, sotie de politician, care a trait pe la mijlocul secolului al XIX-lea, în Shelby, Illinois. Curioasa din fire, într-o zi, Josephine a remarcat ca portelanurile sale erau mereu ciobite, deoarece servitorii nu erau destul de precauti când le spalau. A stat si s-a gândit ca ar fi nevoie de o masina care sa foloseasca jeturi de apa si un suport pentru vase. Dupa ce sotul sau a decedat, Josephine s-a pus serios pe treaba, promovând masina de spalat vase Garis-Cochran. În 1893 a primit prima comanda mare pentru o expozitie ai carei organizatori doreau sa foloseasca inventia sa în bucatarii. Astfel, compania Josephinei Cochrane s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, pâna când în 1940 a devenit parte din Corporatia Whirlpool.
Grace Murray Hooper – primul limbaj de programare
Când era mica, Grace dezmembra toate ceasurile din casa pentru a vedea cum functioneaza. În timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Hooper, urmând o cariera militara si-a perfectionat si adâncit cunostintele astfel ca a fost a treia persoana care a reusit sa programeze computerul IBM Harvard Mark 1. Între anii 1959 si 1961, Grace Hooper a fost cea care a condus echipa ce a inventat COBOL (Common Business – Oriented Language), unul dintre primele limbaje de programare, fiind printre primele metode avansate de comunicare între utilizator si calculator. Pentru contributiile sale în popularizarea limbajelor de programare, Hooper a fost recompensata cu Medalia Nationala a Tehnologiei, acordata de presedintele G. Bush în anul 1991.
Hedy Lamarr – sistemul secret de comunicatii
Actrita de origine austriaca, era deja celebra când a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial. Jucase în filme precum „Ecstasy” (1933), „Comrade X” (1940), „The Conspirators” (1944) si multe altele care o facusera cunoscuta marelui public. Cu toate astea, împreuna cu muzicianul George Antheil, a patentat „sistemul secret de comunicatii” în anul 1942. Sistemul permitea manipularea frecventelor radio si a fost folosit în Al Doilea Razboi Mondial în evitarea detectarii sau manipularii torpilelor de catre adversari. Dupa zeci de ani, saltul în frecventa, aspectul esential al inventiei, a format baza progresului incredibil în tehnologia comunicatiilor wireless. Scientia. Ro scrie ca lumea moderna asa cum o stim astazi, decurge din patentul original pe care l-a creat Hedy în dorinta de a lupta cu nazistii.
Stephanie Kwolek – inventatoarea materialului antiglont
Angajata temporar, dupa cum credea ea, la compania DuPont în 1946, Stephanie a plecat sa studieze medicina pentru ca în 1964 sa o gasim lucrând tot aici, la departamentul de cercetare. Obiectivul sau era de a transforma polimerii în fibre sintetice puternice. Dupa multe cercetari, din materialul creat de ea în laborator a iesit o fibra la fel de rezistenta ca otelul. Materialul a fost numit „Kevlar” si din el se fabrica veste antiglont, casti si echipamente de protectie, schiuri si câte altele.
Poate sunt si alte femei ale caror inventii au dus la schimbari radicale în viata oamenilor. Vor mai fi si de acum înainte, probabil. Lumea este într-o continua gândire si miscare.
IOANA FLORIA
Comentarii