Fiecare dintre noi a simtit, probabil, macar o data în viata, nevoia si dorinta de a „fugi” undeva, departe de lumea cunoscuta, într-un tarâm mirific unde ar putea uita de toti si de toate. Un fel de Paradis pe atât de împovaratul nostru Pamânt? Ei bine, da! Exista asemenea locuri paradisiace si unde si-ar putea afla ele cel mai bine menirea, daca nu în mijlocul apelor?
O insula pentru fiecare zi din an (Arhipelagul San Blás, Panama). Cel mai probabil, Panama nu este primul loc care sa-ti vina în minte când te gândesti Caraibe, dar nu e deloc mai prejos de insulele „rivale”, Cayman sau Virgine. Arhipelagul San Blás arata ca o semiluna alcatuita din 365 de mici insule presarate de-a lungul coastei panameze. Uitati de resort-urile de lux si de all inclusive: singurele „hoteluri” din zona sunt casele taranesti, iar oferta culinara este reprezentata de „prada” pescarilor!
Departe de lumea dezlantuita (Socotra, Yemen). Arhipelagul yemenit aflat în largul coastei Cornului Africii, la 350 km sud de Peninsula Arabica, este considerat un adevarat paradis terestru, datorita sutelor de specii vegetale si animale inexistente altundeva pe suprafata Pamântului. Socotra pare un loc vrajit, aflat (din fericire!) în afara traseelor turismului de masa. O vacanta aici poate fi o autentica aventura: exista munti pentru amatorii de trekking, o natura salbatica de explorat, plaje splendide si o bariera de corali necontaminata, ideala pentru fanii snorkeling-ului si ai scufundarilor.
Farmecul discret al puscariei! (Salut, Guyana Franceza). Multi au auzit de Insula Diavolului, dar putini o pot localiza pe harta. „Mezina” dintre cele trei insule Salut este o fosta colonie penitenciara, separata de coasta Guyanei Franceze de 11 kilometri de ape pline de rechini. Steve McQueen a încercat sa evadeze de-aici de mai multe ori, în… filmul „Papillon”, dar astazi majoritatea turistilor „naufragiaza” voluntar, atrasi de palmieri, de macaci si de ruinele penitenciarului.
Tarâmul utopiilor… posibile (Ulleungdo, Coreea de Sud). Asa ceva chiar exista: se gaseste la jumatatea drumului dintre Coreea de Sud si Japonia si – mare atentie! – se spune ca pe aceasta insula vulcanica nu gasesti poluare, hoti si serpi. În acest loc îndepartat se ajunge cu feribotul, de pe continent pâna în micul port Dodongri, de unde se poate urca pâna la vârful Seonginbong (984 metri). În satucul de pescari exista doar câteva hoteluri si restaurante.
Nimic despre mare (Ssese, Uganda). Desi aceasta tara africana nu are iesire la mare, figureaza în aceasta lista gratie lacului Victoria, iar Insulele Ssese pot fi considerate pe buna dreptate paradisiace: plaje aurii, palmieri luxurianti, flora si fauna exotice. Majoritatea celor 84 de insule Ssese sunt virgine, însa câteva resort-uri au aparut în ultimii ani pe plajele din Buggala, Bukasa si Banda.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii