Suntem în plin sezon hibernal si indiferent ca ne place iarna – cu zapada, schiat, stat la gura sobei – ori nu o putem suferi, fiindca e frig, umezeala si întuneric, nu e nimic mai potrivit în zilele festive de la sfârsit de an, decât sa stam tolaniti într-un fotoliu, în atmosfera îmbietoare si calda a Craciunului si sa aflam câteva lucruri interesante, referitoare la acest anotimp. Prin urmare, stiati ca…
– în fiecare iarna, la statia americana de cercetari Amundsen-Scott de la Polul Sud, 50 de oameni ramân total izolati vreme de opt luni? O traditie anuala impune ca dupa plecarea ultimului avion personalul sa priveasca „în bucla” cele trei filme din seria „Creatura” („The Thing”), a caror actiune se desfasoara tot într-o statie polara.
– în cursul Primului Razboi Mondial, soldatii germani si rusi care luptau în nord-vestul Rusiei au încheiat un armistitiu neoficial pentru a vâna sutele de lupi care îi atacau?
– romanii foloseau lumina zilei si întunericul pentru a masura timpul si o ora dura la ei 75 de minute vara si 45 de minute iarna?
– singura batalie în care o unitate de cavalerie a învins o… flota a avut loc în iarna neobisnuit de rece a anului 1795, când majoritatea cursurilor de apa din nordul Europei au înghetat, iar cavaleria franceza a putut patrunde în portul înghetat Den Helder, pentru a captura flota olandeza ancorata acolo?
– oamenii de stiinta considera ca un razboi nuclear planetar ar putea duce la o asa-numita „iarna nucleara”, care ar fi un fel de noapte polara asternuta peste întregul glob terestru, vreme de ani, decenii sau chiar secole?
– în Rusia râurile din nordul tarii trebuie bombardate în fiecare iarna, pentru a împiedica inundatiile cauzate de zapoare?
– unii viermi arctici au o modalitate inedita de hibernare, înghetând complet si fiind protejati de proprietatile speciale ale sângelui lor, care actioneaza ca un antigel?
– zoologii europeni au fost convinsi ca pasarile migratoare hiberneaza iarna în apele marii sau zboara spre… Luna, pâna în 1822, când în Germania a fost gasita o barza având înfipta în piept o sageata provenita din centrul Africii, fapt care a constituit prima dovada certa a migratiei în tarile calde?
– acoperisurile traditionale ale caselor din Asia sunt curbate în sus la colturi pentru a permite ca mai multa lumina sa patrunda în interior iarna, iar vara sa fie mai multa umbra?
– pe timp de iarna, bondarii efectueaza „exercitii de încalzire”, dând din aripioare si din picioruse, înainte de a-si lua zborul?
– accidentele rutiere carora le cad victime animale salbatice sunt mai dese iarna în Scandinavia deoarece elanii, renii si cerbii sunt atrasi de sarea împrastiata pe carosabil?
– nu mai putin de 70% dintre locuitorii nomazi ai Mongoliei dispun de corturi înzestrate cu panouri solare? În aceasta tara asiatica soarele straluceste, în medie, 250 de zile pe an, chiar si în timpul iernilor reci, iar panourile solare permit celor câteva sute de mii de pastori nomazi sa duca o viata cât se poate de confortabila, fara sa mai fie nevoiti sa faca focul, asemenea stramosilor lor.
– pentru a-si conserva energia pe timpul iernii, masculii de elan îsi rup coarnele dupa sezonul de împerechere? În anul urmator, coarnele le vor creste însa la loc, cu o viteza uimitoare. Aproape 2,5 centimetri pe zi!
– în Norvegia exista un oras numit Hell (iad) care îngheata complet aproape în fiecare iarna, contrazicând cunoscuta zicala „Iadul nu îngheata niciodata”?
– specialistii se tem ca un „supervulcan” aflat în apropierea orasului Napoli, Campi Flegrei, ar putea erupe din nou, declansând o „iarna vulcanica” similara celei din 1538, când a avut loc ultima eruptie, soldata cu secete cumplite si foamete în toata Europa?
– ideea ca numarul sinuciderilor ar creste iarna, din cauza întunericului si a vremii urâte, care provoaca depresii, este un mit? De fapt, cele mai multe sinucideri se produc, arata statisticile, în lunile de primavara si vara.
– desi fulgii de zapada sunt, în medie, cu diametrul de sub un centimetru, în timpul unei furtuni produse la Fort Keogh, statul american Montana, în iarna anului 1887 au cazut fulgi cu diametrul de aproape zece centimetri?
– furtunile cu fulgere si traznete se pot produce si în timpul viscolelor, desi sunt foarte rare? Ele apar în special în apropierea lacurilor.
– cel mai „înzapezit” oras de pe glob este Aomori, din nordul Japoniei? Daca zapada cazuta pe tot parcursul anului aici s-ar acumula, ar rezulta un strat gros de aproape 9 metri!
– savantii au avut curiozitatea de a calcula care este cea mai buna formula pentru realizarea unui om de zapada? Potrivit acestor calcule, procentajul pentru un om de zapada perfect este de 5 parti zapada si o parte apa.
– tot savantii au calculat ca în fiecare iarna cad pe Pamânt cel putin un septilion (adica 1 urmat de 24 de zerouri) de cristale de zapada?
– renii care traiesc mai sus de Cercul Polar de Nord stau într-un întuneric deplin timp de câteva saptamâni, la apogeul noptii polare? Ca o adaptare exceptionala la mediu, o mica zona de tesut din spatele retinei, numita tapetum lu-cidum, îsi schimba culoarea de la auriu vara la albastru iarna. Aceasta permite ochilor renilor sa detecteze lumina ultravioleta si sa vada în întuneric.
– exista oameni care sufera de „chionofobie”, adica teama de a nu ramâne imobilizati în zapada?
– iernile din emisfera sudica sunt mult mai blânde decât cele din emisfera nordica, deoarece în sud exista mai putin uscat, iar climatul maritim este dominant?
– în orasul Umea din nordul Suediei, statiile de autobuz sunt înzestrate cu instalatii de fototerapie pentru a combate depresia care i-ar putea afecta pe localnici din cauza celor 19 ore de întuneric, cât are iarna la aceasta latitudine?
– în fiecare iarna, amerindienii din tribul Kwakiutl, în provincia canadiana British Columbia, îsi schimba numele cu cele ale stramosilor, reluându-si numele lor abia primavara? Ei fac acest lucru pentru a se proteja de spiritele mortilor, despre care se crede ca s-ar întoarce iarna pe Pamânt.
– pâna în prezent nicio tara din emisfera sudica nu a organizat – si nici macar nu a candidat sa organizeze – Jocurile Olimpice de iarna?
GABRIEL TUDOR
Comentarii