Sosirea mult-asteptatului Mos Craciun in noaptea dinaintea Nasterii Mantuitorului nu prea o mai contesta nimeni, dar o „dezbatere” persista in ceea ce priveste identitatea celebrelor sale ajutoare – nazdravanele animale care trag sania plina cu daruri. Renii au fost invocati mai mereu, uneori cativa iepurasi ar fi fost onorati cu acelasi rol sau pur si simplu caluti zburatori.
Mai nou insa discutia s-a mutat pe taramul zoologilor, care au decis: renii lui Mos Craciun sunt cerbi caribu, fiindca, in realitate reprezinta aceeasi specie, pe numele sau latin Rangifer tarandus.
Rudele… legendarului Rudolf traiesc in regiunile arctice si subarctice ale planetei, in Canada, Rusia, precum si in Scandinavia si Groenlanda. Numele variaza in functie de populatiile umane care i-au „intalnit” de-a lungul timpului, denumit ren in Europa si Asia, iar caribu in America de Nord. Biologii vorbesc despre doua subspecii, care se deosebesc prin culoare si talie, cerbul caribu fiind masiv. Foarte interesant – renul a fost domesticit in urma cu peste 2.000 de ani, ceea ce nu s-a intamplat niciodata cu confratele sau, fapt prin care s-ar explica anumite diferente morfologice dintre ei.
Au foarte multe puncte comune, cum ar fi adaptarea blanii si a copitelor la vietuirea in frig si zapada, precum si – spre deosebire de caprioara – faptul ca si masculul, si femela poarta coarne. Singura zona unde renii si caribu se pot intalni este Alaska si s-a observat ca intre cele doua subspecii se pot produce incrucisari, fara insa a se preciza si identitatea urmasilor lor.
Astrofizicianul american Neil de Grasse Tyson a explicat de ce renul Rudolf este de fapt femela. Atat masculii, cat si femelele de ren au coarne, dar masculii isi pierd coarnele la sfarsitul toamnei, cu mult inainte de Craciun.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii