Universul ne-a oferit, în aceasta luna când liliacul e în floare, un spectacol, chiar daca nu dezlantuit, nu mai putin spectaculos.
Astfel, pe data de 7 mai, planeta Mercur a trecut prin fata Soarelui, pe 16 mai va fi o eclipsa totala de Luna, iar în ultima zi a lunii va fi vizibila o eclipsa de Soare. Trecerea lui Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, prin fata discului solar, fenomen destul de rar, care se petrece o data la 7 ani, precede cu un an trecerea, prin fata Soarelui, a planetei Venus. Micul Mercur, putin mai mare decât Luna (4.879 km în diametru), se afla la o distanta de 84 milioane de km departare de Pamânt si nu poate fi vazut cu ochiul liber. Ceea ce va putea fi vazut cu ochiul liber va fi eclipsa totala de Luna din noaptea de 15 spre 16 mai. Debutul spectacolului va fi ora 2,02 Timp Universal, iar faza de "totalitate" se va consuma începând de la ora 3,14 Timp Universal. În fine, 15 zile mai târziu, pe 31 mai, va avea loc o eclipsa partiala de Soare. Eclipsa partiala are loc atunci când Luna, din pricina traiectoriei sale, nu acopera în întregime astrul zilei, ceea ce vom vedea va fi un fel de "croissant" de Soare (fara ciocolata).
2. În Saptamâna Luminata de dupa Pasti, dezastrele au lovit cu mânie planeta dezlantuita
Daca virusul asa numitei pneumonii atipice mai mult sperie lumea (dupa unii de-a dreptul nefondat) decât ataca dezlantuit, natura da dovada de lipsa de mila de-a dreptul tipica: inundatii catastrofale au lovit Argentina si un cutremur devastator a bagat din nou în sperieti populatia din estul Turciei.
Teroare pe Rio Salado
Între timp, calmul a revenit în localitatea Santa Fé (centrul Argentinei), care a cunoscut cele mai dezastruoase inundatii din istoria sa, dar pentru asta a fost nevoie de dinamitarea
unui dig pentru a elibera apele umflate. În acest oras de 400.000 locuitori, apele acoperisera saptamâna trecuta mai bine de 40 la suta din suprafata, în vreme ce numarul mortilor atinsese cifra de 47, peste 60.000 de oameni fiind evacuati. Vestea buna pentru locuitorii orasului a venit de la scaderea nivelului apelor fluviului Rio Salado, care traverseaza orasul, fapt ce a anuntat, practic, calmarea inundatiilor si întoarcerea oamenilor la casele lor pentru a începe operatiunile de reconstructie.
Bingol, lovit de cutremur
Micul oras Bingol (65.000 locuitori), din estul Turciei, a fost zguduit de un puternic cutremur, în plina noapte, chiar de 1 Mai, ziua internationala a muncii. Du-pa o prima estimare s-a vorbit despre 100 de morti si peste 500 de raniti. Bilantul a fost îngreuiat de faptul ca 200 de copii se aflau într-un internat care s-a prabusit în urma cutremurului care s-a declansat la ora 3,27, ora locala, si care a durat doar 17 secunde. Joi dimineata, operatiunile de salvare încercau sa scoata de sub darâmaturi copiii surprinsi în paturile lor. Dupa o zi, 76 de copii fusesera scosi vii de sub darâmaturile internatului, dar si 47 de corpuri neînsufletite. Cutremurul de joi dimineata, a carui magnitudine a fost de 6,4 grade pe scara Richter, readuce în discutie, însa, aceeasi problema a calitatii constructiilor care fusese ridicata si în 1999. Se vorbeste acum de anchete asupra unor defecte de constructie a unor cladiri care s-au prabusit în mod inexplicabil, cum este si internatul din Bingol care fusese construit în urma cu patru ani. În 1971, un cutremur de 6,8 grade a facut peste 900 de victime în aceasta provincie.
Comentarii