S-a lansat pe piata, anul trecut (în secolul trecut! În mileniul trecut!), cu urias succes, primul „episod” din „Razboiul Stelelor”, cel pe care George Lucas îl promisese, acum mai bine de 20 de ani, pe vremea când trilogia Star Wars pornise sa cucereasca inimile copiilor de toate vârstele. Amintesc ca George Lucas si Steven Spielberg s-au apucat sa realizeze o saga cosmica începând cu.
S-a lansat pe piata, anul trecut (în secolul trecut! În mileniul trecut!), cu urias succes, primul „episod” din „Razboiul Stelelor”, cel pe care George Lucas îl promisese, acum mai bine de 20 de ani, pe vremea când trilogia Star Wars pornise sa cucereasca inimile copiilor de toate vârstele. Amintesc ca George Lucas si Steven Spielberg s-au apucat sa realizeze o saga cosmica începând cu… sfârsitul, adica ultimele trei episoade din saga! Si daca Spielberg s-a îndreptat catre alte orizonturi, eternul adolescent George Lucas se tine, iata, de cuvânt, „Amenintarea fantomei”, episodul nr.1, rulând deja pe ecranele (mari) ale lumii, pe care le va bântui vreo 10-12 ani si apoi va trece pe videocasete, devenind bun privat al mai fiecarui cetatean planetar. Wookie, Ewok, Regina Amidala, Qui-Gon, Obi-Wan-Kenobi, Dauth Maul, deliciosul Yoda au pornit deci defilarea catre vitrina cu personaje de vis, dar si batalia pentru a depasi recordurile: ziua cu cea mai buna vânzare de bilete în salile cinematografelor (au si reusit, spulberând cele 26,1 milioane de dolari realizate de Lumea pierduta: Jurasic Park!) si încasarile totale (costul filmului, 115 milioane de dolari, va fi, probabil, rambursat înzecit de catre spectatori, mai ales daca ne gândim la pletora de „obiecte de cult” – tricouri, jucarii, albume, postere, jocuri video – care vor însoti filmul). Subiectul? Mai putin important, oricum, bataliile între Bine si Rau, cu victoria Binelui, cum îi sade bine oricarui basm. Pretextul este însa cheia, caci folosind pretextul videobasmului stelar, George Lucas demonstreaza ce poate face, cu adevarat, mariajul dintre cinematografie si computer, în era digitalului: efecte, uluitoare efecte, fermecatoare creatii virtuale, implicând total cortextul privitorului în aventuri din universuri paralele. Lumea filmului nu va mai fi niciodata cum a fost, dupa ce, spre 2006, George Lucas îsi va fi terminat – dupa spusele lui – videosaga „Star Wars”.
Las de o parte însa Amenintarea fantomei (caci a si fost pe ecranele noastre) si dau cititorilor paginii o stire din inventica. Ei bine, aflati ca marele succes de piata si celebritate în inventica actuala este o creatie a taiwanezului Aaron Ho, un… sutien minune, pe care bravul asiatic l-a conceput prin 1993, întretesând în peretii delicatului articol de lenjerie feminina conducte subtiri prin care circula apa si ulei. Ca în toate povestile cu inventatori, si dl. Ho a ramas, o vreme, necunoscut, pâna când doua teleaste germane, Sonja Goihl si Sabine Reyner, i-au prezentat inventia la o emisiune TV în Marea Britanie. Prin globalizare s-a constituit, în octombrie trecut, Compania Magic Bra Co, transnationala, deja, care creste cu o viteza comparabila doar cu a celebrei Coca-Cola, în urma cu câteva decenii, stârnind o competitie nebuna, în care s-au zvârlit, printre altele, companii ca Ultima Bra, MYM International, Germany’s Triumph, Charnos, Fashion Forms. Mare-i gradina lui Dumnezeu, în zilele globalizarii…
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii