Pare stupid sa crezi ca un intreg continent de gheata poate fi asediat de cele mai sensibile vietati terestre la temperaturile scazute. Totusi, fenomenul exista, sosirea nepoftitelor muste si a altor insecte in Antarctica reprezentand doar una dintre consecintele intensificarii necontrolate a turismului si ale incalzirii climei pe continentul austral.
Oamenii de stiinta responsabili se tem de ce poate fi mai rau: ca aceste insecte, tot mai numeroase, sa nu afecteze ireversibil fauna specifica taramurilor (inca) albe. Se mentioneaza ca insectele se inmultesc controlat in special pentru ca larvele gasesc aici noi temperaturi, favorabile lor.
Intr-adevar, media termica a crescut in ultimii trei ani cu 3 grade pe „continentul gheturilor”; numai buna pentru dezvoltarea mustelor si a altor insecte. Totodata, reducerea rapida a banchizei arctice lasa loc numeroaselor suprafete de pamant ce permit colonizarea de catre insecte, dar si de catre anumite vegetale precum muschii si lichenii. Culmea ironiei, cel care „transporta” aceste forme de viata in cele mai indepartate, mai izolate si aparent neprietenoase zone de pe planeta este insusi omul. Musca domestica reprezinta un exemplu perfect. Ea intra pe navele oceanice in bucatarii si magazii, ajungand astfel pe continent, unde se dezvolta in voie. Astazi chiar au toate sansele sa supravietuiasa pe termen imprevizibil de lung, din cauza cresterii temperaturii globale.
Si, cum un rau nu vine niciodata singur, agentii patogeni adusi de muste pot avea efecte devastatoare asupra speciilor locale. Turismul masiv, incalzirea globala si frecventa ridicata a cercetarilor stiintifice pe continentul alb risca astfel sa distruga aceasta zona unica a planetei.
Iarna trecuta, peste 45.00 de turisti au vizitat continentul de gheata, o crestere cu 15% fata de sezonul precedent. Iar pentru sezonul turistic urmator se anticipeaza o crestere si mai mare, cu inca 5% fata de prezent. Va supravietui oare patria adorabilului nostru urs Fram acestui asediu conjugat al oamenilor si… mustelor?
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii