Fenomenul ursilor bruni care ies din mediul lor obisnuit de trai si intra in localitati in cautarea hranei indica o drama ecologica desfasurata la scara planetara prin manifestari diferite.
O asemenea intamplare, repetata, i-a socat pe oamenii de stiinta specializati in studierea acestor animale omnivore, al caror comportament sufera transformari anormale sub influenta activitatilor umane scapate de sub control.
Mica asezare Belushya Guba din nordul Rusiei a cunoscut, intr-un miez de februarie, o adevarata invazie de ursi polari. In aceasta zona arctica se presupunea ca traiesc aproximativ 50 de exemplare, dar niciodata nu se semnalase prezenta lor pe uscat, ei traind pe banchiza, unde se afla majoritatea surselor lor de hrana. Pe timpul lunilor reci de iarna, ursii trebuie sa se alimenteze cu multe grasimi, care sunt bogate in proteine si ii ajuta sa supravietuiasca in mediul natural dur.
Autoritatile din regiunea Arhangelsk au instituit starea de urgenta, dupa ce ursii au fost vazuti intrand in zonele locuite, inclusiv in locuinte si cladiri civice. Cu o populatie totala de doar 3.000 de oameni, insulele Novaya Zemlya s-au aflat sub un asediu nefiresc.
Localnicii s-au speriat, refuzand sa iasa din case si sa-si trimita copiii la scoala sau la gradinita. Un raport local arata ca cel putin 52 de ursi polari au invadat satul, in cautarea de surse alternative de hrana. Patrulele cu vehicule si caini nu au avut succes, astfel ca au fost chemati specialisti in asemenea interventii, in conditiile in care vanarea acestor animale este interzisa.
Oamenii de stiinta nu au avut nicio dificultate in a explica fenomenul nefiresc. Din cauza schimbarilor climatice, calotele glaciare se topesc cu circa 13% la fiecare deceniu, ceea ce inseamna ca habitatul ursilor albi este distrus, iar sursele lor de hrana devin tot mai rare.
Se estimeaza ca in intreaga lume traiesc in salbaticie 22.000-30.000 de ursi polari. Acestia sunt nevoiti sa se mute si sa isi adapteze dieta la mediul inconjurator. Desi nu cauta in mod special localitatile umane ca sa manance, ei sunt atrasi de zonele construite, unde exista gropi de gunoi devenite surse de hrana pe care ursii le pot gasi relativ usor.
Un caz similar s-a inregistrat in satul Ryrkaypiy din Peninsula Ciukotka, situata la vest de Peninsula Seward din Alaska. Aceste evenimente ce sfideaza legile naturii arata limpede ca, desi omul nu poate schimba modul in care se comporta salbaticiunile, impactul lui asupra mediului inconjurator poate fi dezastruos, transformand dramatic viitorul intregii planete.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii