3 cutii ciuperci de 400 g (sau 1 kg ciuperci proaspete), 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei rosu, 2 linguri sos de ardei, 100 g masline fara samburi, 2 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, boia de ardei dul-ce, 3 foi de dafin, o lingurita oregano uscat.
Ciupercile se scot din cutie, se spala si se lasa la scurs. Ceapa se toaca marunt. Morcovul curatat se taie in doua pe lungime, apoi se taie rondele. Ardeiul rosu se taie fasii. Intr-o cratita se pune ulei la incins, apoi se adauga ceapa, morcovul si se calesc, dupa aceea se pun ciupercile si se mai lasa pe foc cateva minute. Se pune ardeiul rosu, se amesteca, apoi se pun sare, piper, boia si foile de dafin. Se toarna apa calda, cat sa acopere ciupercile. Se pune capac si se fierbe la foc potrivit 25-30 de minute. La sfarsit se adauga sosul de ardei si maslinele. Se mai fierbe 10 minute. La final se pun pasta de tomate si oregano uscat si se mai da cateva clocote.
Placinta cu ton
500 g faina, 260 ml apa calduta, 25 g drojdie proaspata, o lingurita zahar, 6 linguri ulei, o lingurita sare, 600 g ton in ulei, o ceapa, 1 morcov, 1 ardei rosu, 5-6 linguri ulei, sare, piper, zeama de la o jumatate de lamaie.
Intr-un castron se pune faina, se face o gropita la mijloc unde se pune drojdia sfaramata, presarata cu zahar, dupa care se toarna usor apa calduta, amestecand cu o lingura si se incorporeaza si putina faina. Se lasa sa dospeasca un pic drojdia dupa care se adauga sare si se amesteca bine si restul de faina din castron. Se framanta aluatul, adaugand uleiul, pana cand nu se mai lipeste de degete coca rezultata. Se lasa la dospit aproximativ o ora. Se spala si se curata legumele, se toaca in cubulete nu prea mici si se inabusa in cele 5-6 linguri cu ulei, intr-o tigaie acoperita cu un capac. Se lasa la racorit. Se scurge tonul din conserva, se zdrobeste cu furculita si se amesteca bine cu legumele racite. Se adauga sare, piper, zeama de lamaie. Din aluatul crescut se intind 3 foi, nu prea subtiri, peste care se pune compozitia cu ton impartita in trei. Se ruleaza cu grija si se asaza rulourile intr-o tava cu hartie de copt. Se mai lasa un pic la crescut. Se coc la foc potrivit pana se rumenesc frumos deasupra.
Comentarii