Atat de variat in zilele noastre, jurnalismul scris nu e deloc tanar, cum s-ar putea crede. Ba, dimpotriva: istoricii domeniului se refera la inceputurile acestuia chiar inainte de Hristos!
Mai exact, primul organ de informare publica l-ar fi reprezentat gazeta romana Acta Diurna, care aparea zilnic, incepand cu anul 59 i.Hr. Afisat in tot orasul in locuri publice unde oamenii obisnuiau sa se adune, acest ziar a fost infiintat de Iulius Cezar si nu se deosebea prea mult de tabloidele din prezent.
Astfel, in ziar erau inserate stiri sociale si politice, detalii referitoare la procesele penale si la executii, anunturi de casatorii, nasteri si decese, ba chiar si stiri despre evenimente sportive si culturale ce aveau loc la Circus Maximus si la Colosseum. Totusi, asemenea organelor informationale de stat. Acta Diurna era controlat si cenzurat de conducatori.
De mentionat ca in acele vremuri indepartate mai exista un singur alt cotidian, in Orient. Organul de informare chinez Pao („Raportul”) era o circulara oficiala emisa de guvern, care a inceput sa fie distribuita odata cu venirea la putere a Dinastiei Tang, in secolul al VII-lea si a dainuit pana la sfarsitul Dinastiei Qing, in anul 1911. Scrisa la inceput de mana, iar ulterior cu ajutorul placilor din lemn, Pao prezenta stiri sociale si politice, intrigi de la Palat si orice eveniment astronomic (de exemplu, caderea unui meteorit) care putea prevesti o perioada de belsug sau de foamete.
Editat initial pentru oficialii chinezi sub numele Ti-pao („Raport al palatului”), iar apoi Ti-chan („Buletin informativ de la Curte”), ziarul cuprindea si informatii referitoare la parerile si evenimentele din viata mandarinilor sau a inaltilor demnitari publici.
Totusi, prima foaie considerata un „ziar” in adevaratul sens al cuvantului, initial un buletin comercial care circula printre negustorii din Anvers si Venetia, a fost Nieuwe Tijdinghen, publicat in Olanda anului 1605.
In afara stirilor comerciale, acesta continea si comentarii socio-politice, precum si primele stiri externe, avand in vedere faptul ca negustorii olandezi ce calatoreau in mod frecvent erau un fel de „corespondenti in strainatate”, care aduceau o mare cantitate de informatii din tinuturi indepartate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii