Intre Desertul Mohave si Oceanul Pacific, pe o panglica pe pamânt binecuvântat de clima blajina si blestemat de agitata falie San Andreas, metropola Los Angeles este mândra de unicitatea ei populationala. Este, intr-adevar, un modern Turn Babel pe orizontala (din cauza nervozitatii seismice): aici convietuiesc optzeci si patru de etnii, se vorbesc optzeci si patru de limbi si dialecte, iar cei 15 milioane de locuitori sunt raspânditi in optzeci si patru de cartiere durate pe o lungime de 150 de kilometri.
Intre Desertul Mohave si Oceanul Pacific, pe o panglica pe pamânt binecuvântat de clima blajina si blestemat de agitata falie San Andreas, metropola Los Angeles este mândra de unicitatea ei populationala. Este, intr-adevar, un modern Turn Babel pe orizontala (din cauza nervozitatii seismice): aici convietuiesc optzeci si patru de etnii, se vorbesc optzeci si patru de limbi si dialecte, iar cei 15 milioane de locuitori sunt raspânditi in optzeci si patru de cartiere durate pe o lungime de 150 de kilometri… Se pare ca, spune un mucalit, dintre toate natiile lumii, doar eschimosii lipsesc de aici.
Cine sunt los angelinos?
Locuitorii isi spun cu mândrie angelinos, iar modul de organizare al nationalitatilor este unul singular in SUA. In Los Angeles exista cartiere numite „Micul Tokyo”, Chinatown, „Micul Saigon”, Koreatown etc., simbolizând cât se poate de clar provenienta sutelor de mii de imigranti care le populeaza. Recensamintele arata ca predomina hispanicii si albii nevorbitori ai limbii spaniole, iar afro-americanii si asiaticii sunt in minoritate. Unul din cinci nou-veniti in SUA se stabileste in Los Angeles. De aproape douazeci de ani, principalele creiere stiintifice provin din Taiwan si India, dar si din Rusia si Europa centrala si de est.
Din punct de vedere religios, bisericile catolice, protestante si ortodoxe se alatura sinagogilor, templelor buddhiste si shintoiste; de asemenea, Biserica scientologica este puternic reprezentata aici, pe artera care poarta numele fondatorului ei, Ron Hubbard. Amestecul uluitor de etnii este omniprezent; poate ca emblematica este „intâlnirea” dintre cartierul evreiesc Fairfax cu cel al homosexualilor, West Hollywood (unde de fapt doar 34 la suta din locuitori sunt pederasti si lesbiene)… Desi tensiunile rasiale nu lipsesc – populatia de culoare considerându-se cea mai defavorizata, ea alimentând din plin categoria homeless (fara adapost) -, Los Angeles detine recordul mondial al casatoriilor mixte, toti imigrantii având un singur scop: copiii lor sa reuseasca in viata.Cel mai lung bulevard al lumii
I se spune Sunset Boulevard (al Amurgului) si are o lungime de 42 de kilometri. De-a lungul lui se ramifica o uriasa diversitate de cartiere (organizate in comitate), de la cele mai sarace si pâna la celebrele „B”-uri: Beverly Hills, Bel Air si Brentwood. Pentru a ne da seama cine are acces aici, amintim ca un loc de parcare costa peste 25 de dolari pe ora! Hollywood-ul si Studiourile Paramount, complexul artistic Getty sau cartierul Santa Monica (unde nu circula masini) sunt inundate obsesiv de parcuri, verdele reprezentând pentru autoritati o prioritate absoluta. Sunt nu mai putin de 90 de mii de arbori si arbusti, din peste 50 de specii, care asigura o respiratie sanatoasa pentru angelinos. Apa limpede este colectata din patru râuri serpuind din Muntii Sierra Nevada si transportata de unul din cele mai mari apeducte din lume, având 383 de kilometri. Seismicitatea, care ameninta in permanenta metropola, a impus construirea unui rezervor pantagruelic de aproape 1 miliard de litri, capabil sa alimenteze cu apa 16,5 milioane de locuitori timp de sase luni…
Colectionar impatimit de contraste, Los Angeles-ul ofera turistilor atât localurile unde John Wayne isi sorbea whisky-ul zilnic si unde Charlie Chaplin fuma trabuc dupa trabuc, bungalourile unde Yves Montand si Marilyn Monroe isi faceau declaratii de dragoste, cât si oazele mizere unde viata se scurge in cutiile de carton ale refuzatilor soartei.
De unde a plecat acest oras ca sa ajunga ceea ce este astazi? Pâna in anul 1769, aici exista o minuscula comunitate de indieni numita Yang-Na. Descoperita de spanioli, asezarea misionarilor crestini a primit numele de El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula. Mexicul a cedat California, in 1848, americanilor. S-a descoperit aur, dar mai ales petrol. In 1900, orasul avea 100 de mii de locuitori; industria cinematografica s-a mutat aici, incepea mitul Hollywood-ului, caci aici se poate filma in toate anotimpurile. Si cine n-ar dori sa aiba la dispozitie o plaja precum Malibu, lunga de 150 de kilometri, unde Pacificul binecuvânteaza Orasul Ingerilor?
Tezaur de monede
O noua descoperire arheologica ofera noi date cu privire la perioada Dinastiei...
Comentarii